Q8_partnership IZEN

Q8 steekt een zonnig tandje bij in België

Q8 heeft Izen onder de arm genomen om pv-panelen te installeren op de daken of overkappingen van 46 tankstations in België. Hierdoor is een aantal van deze stations voor een groot deel zelfvoorzienend in elektriciteit.

Afhankelijk van de grootte en de energiebehoefte van elk tankstation, heeft Izen er gemiddeld 24 zonnepanelen met een vermogen van 275 Wp per paneel geplaatst. In totaal gaat het om 1.527 zonnepanelen, samen goed voor een piekvermogen van 0,419 MWp. Dit moet volgens Q8 jaarlijks gemiddeld 6.500 kWh per tankstation opbrengen en een totale besparing van circa 55.400 kg CO2-uitstoot. “Met de opgewekte energie van één zonnepaneel kan Q8 618.750 betalingen of 14.488 tankbeurten uitvoeren,” aldus Katia Van Bouwel, communicatieverantwoordelijke voor Noordwest-Europa.

Q8 is één van de grootste brandstofspelers op de Belgische markt. Momenteel beschikt het er over circa 450 tankstations. Izen, opgericht in 1987, is een van de pioniers in zonne-energie in Vlaanderen. Tegenwoordig telt het 99 medewerkers, die samen jaarlijks zowat 4.000 residentiële zonne-systemen, zonneboilers en warmtepompen installeren. In heel de Benelux bouwt de onderneming ook grote zonne-installaties bij bedrijven en zonneparken voor investeerders.

Modelbestek

Mogelijk krijgen Izen en andere installatiebedrijven binnenkort extra werk dankzij een nieuw initiatief van Vlaams energieminister Bart Tommelein (VLD). Die heeft net een modelbestek gepubliceerd, waarmee Vlaamse steden en gemeenten hun daken ter beschikking kunnen stellen voor zonnepanelen van derden. “De omslag naar hernieuwbare energie zal maar slagen als we er allemaal samen voor gaan. De overheden moeten het goede voorbeeld geven,” aldus Tommelein. Met zijn modelbestek hoopt hij gemeenten en steden ervan te overtuigen hun daken ter beschikking te stellen. “Zo komen er zonnepanelen bij op hun gebouwen, zonder dat ze de kosten moeten dragen en zonder dat ze er zelf veel ‘energie’ in moeten steken.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.