Qurrent roept Zeeuwen op onderdelen Delta te kopen

22 april 2016Het Zeeuwse energiebedrijf Delta zit in zware financiële problemen en wil onderdelen van het bedrijf verkopen. Energiecoöperatie Qurrent roept de Zeeuwen op het bedrijf zelf te kopen. 

Nadat een reddingsoperatie mislukte, besloot het bestuur van Delta delen van het bedrijf in de verkoop te zetten. Volgens Qurrent wil 77 procent van de Zeeuwen dat Delta in Zeeuwse handen blijft. De energiecoöperatie biedt aan de Zeeuwen te helpen om zelf eigenaar te worden van onderdelen van Delta.

Delta verkoopt Zeelandnet, een aantal energiecentrales en de afdeling die energie aan consumenten verkoopt, aldus de PZC.

Uit een bericht van PZC
‘(…) Qurrent is alleen geïnteresseerd in een eventuele overname (samen met inwoners) van de afdeling die stroom aan consumenten verkoopt. In Zeelandnet – die onder dezelfde Delta-afdeling valt – heeft Qurrent geen interesse. Net zomin als in de centrales. “We willen geen fossiele centrales overnemen”, zegt directeur Denis Slieker. “Als we al productiecapaciteit overnemen dan gaat het alleen om zon- en windparken.” (…)’

Uit een persbericht van Qurrent
‘(…) Door samen eigenaar te worden van DELTA, kan zowel de werkgelegenheid als de duurzame ambitie van Zeeland behouden blijven. Als de Zeeuwen dat willen, zet Qurrent haar netwerk, kennis en expertise in om samen met Zeeuwen DELTA over te nemen.
Richard Klatten, directeur Qurrent: “Dit is dé kans voor de Zeeuwen om hun eigen energievoorziening te behouden. Als DELTA in vreemde handen valt dan zijn de Zeeuwen de zeggenschap over hun energie kwijt. Maar dat kan ook anders. De Zeeuwen hebben eerder al aangetoond te investeren in voorzieningen die zij belangrijk vinden, zoals het ziekenhuis in Vlissingen, dus waarom niet ook hun energiebedrijf DELTA? Dan kunnen we samen ook de werkgelegenheid en groene energie voor Zeeland waarborgen. Qurrent is de grootste en groenste energiecoöperatie van Nederland, we wekken groene stroom op en leveren dat aan onze klanten, die tevens onze leden zijn. Samen zijn we eigenaar. Dus als de Zeeuwen dat willen, helpen wij hen graag.”
Als 10.000 Zeeuwen mee willen doen, gaat Qurrent aan de slag. Klatten: “Wij gaan dan helpen bij een eerste inventarisatie naar de mogelijke overname van het retailbedrijf van DELTA. Denk aan  het opzetten van een projectteam, de gesprekken met de huidige aandeelhouders en de OR van DELTA. Als blijkt dat voor een mogelijke overname door de Zeeuwen de seinen op groen staan, maken we de business case rond en kan de juridische structuur worden opgezet. Voor de uiteindelijke overname hebben we naar schatting 50.000 Zeeuwen nodig die mee willen doen. En dan is het een kwestie van tijd dat DELTA Energie niet alleen voor de Zeeuwen is, maar ook ván de Zeeuwen.” (…)’

Bronnen
PZC, 21 april 2016: Energiecoöperatie Qurrent polst of Zeeuwen delen van Delta willen kopen
Qurrent, persbericht, 21 april 2016: Zeeuwen kunnen zelf eigenaar worden van DELTA Energie
Qurrent, deltavandezeeuwen
FluxEnergie, 20 april 2016: Reddingsplan Delta mislukt, delen bedrijf in de verkoop

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.