Raad van State doet vandaag uitspraak over gaswinning

18 november 2015De Raad van State doet vandaag om 10.15 uitspraak over de gaswinning in Groningen. De provincie Groningen, gemeenten, waterschappen en inwoners willen afdwingen dat de gaskraan dichtgaat.

In totaal 41 partijen tekenden bezwaar aan tegen het gasbesluit van minister Kamp van Economische Zaken. Hij besloot in juni de gaskraan iets dicht te draaien en maximaal 30 miljard kubieke meter gas per jaar te winnen. Maar dat is niet genoeg, vinden de Groningers. Het Rijk kan niet garanderen dat de gaswinning veilig is, aldus de klagers.

Eerder deed de Raad van State uitspraak over de gaswinning in Loppersum: deze moest toen gestopt worden. Als de hoogste bestuursrechter de klagers vandaag geen gelijk geeft, kunnen ze nog naar het Europees Hof, aldus Trouw.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Eerder al sprak de Groninger rechtswetenschapper Jan Brouwer de verwachting uit in Straatsburg ‘een zeer sterke zaak’ te zullen hebben, mocht het zo ver komen. (…)’

De uitspraak is om 10.15 en duurt ongeveer tien minuten. Deze is bij te wonen in rechtszaal 1 in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk 22 in Den Haag.

Uit het bericht van de Raad van State
‘(…) Direct aansluitend aan de openbaarmakingszitting om 10.30 uur wordt de volledige tekst van de uitspraak op de website van de Raad van State gepubliceerd. Ook wordt een persbericht uitgebracht dat eveneens om 10.30 uur te lezen is op de website. (…)’

Bronnen
Trouw, 18 november 2015: Groningen rekent op Raad van State (via Blendle)
Dagblad van het Noorden, 12 november 2015: Raad van State beslist volgende week over gaswinning
Raad van State, 12 november 2015: Op 18 november uitspraak over gaswinning in Groningen

Foto: spandoek bij gaswinningslocatie Saaksum (FluxEnergie)

Zie voor de uitspraak
FluxEnergie, 18 november 2015: Gaswinning Groningen moet voorlopig beperkt blijven tot 27 mrd kuub
FluxEnergie, 18 november 2015: Gasbesluit Kamp vernietigd – de eerste reacties

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.