RadarTV waarschuwt voor goedkope zonnepanelen

RadarTV waarschuwt voor goedkope zonnepanelen

10 november 2015 – Het consumentenprogramma Radar TV waarschuwde gisteravond voor risico’s bij het kopen van goedkope zonnepanelen.

Uit een bericht van Radar TV
‘(…) Zonnepanelen worden tegenwoordig soms voor dumpprijzen aangeboden. Handige ondernemers spelen daarop in: het aantal aanbieders is de laatste jaren vertienvoudigd. Maar daardoor verdwijnt de controle op garanties en kwaliteit.
Bedrijfjes die in de markt springen met superaanbiedingen van obscure Chinese panelen gaan net zo snel weer failliet. Het gevolg: de klant kan fluiten naar service en garantie. Radar laat zien waar de valkuilen in deze markt zitten.
Met zo’n 3.000 euro kun je je woning energieneutraal maken met zonnepanelen. [Redactie FluxEnergie: Hier verist Radar TV zich. Je kunt voor 3.000 euro een huis niet energieneutraal maken. Urgenda laat voorbeelden zien van 18.000 tot 45.000 euro voor het energieneutraal maken van een bestaande woning.] Erg aantrekkelijk, en je kan je investering in zo’n tien jaar terugverdienen. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee. Maar hoe kies je in het overweldigende aanbod de juiste aanbieder? En wat als er in die 10 jaar iets mis gaat met de panelen?
Jan Triel kocht 2 jaar geleden een complete installatie voor een bedrag van 4.500 euro. Plotseling knapte afgelopen voorjaar een van de panelen. Het paneel lag aan gruzelementen en er waren brandvlekken te zien. Jan Triel dacht dat er niets aan de hand was, hij had immers garantie. Zijn leverancier bleek echter failliet en het bedrijf dat de boel had overgenomen leek ook niet zoveel voor hem te doen. Triel heeft per brief zelf maar contact opgenomen met de fabrikant in China, maar dat heeft niets opgeleverd. Uiteindelijk heeft Triel het paneel zelf maar vervangen om nog wel het beloofde rendement te halen.
Lex Schiebaan, adviseur op het gebied van zonnepanelen is niet verbaasd. De markt is in Nederland behoorlijk concurrerend. Schiebaan had een installatiebedrijf, maar is hier mee gestopt, omdat hij hier te weinig mee kon verdienen. De marges op zonnepanelen zijn hele klein en panelen worden voor dumpprijzen verkocht. Daarnaast mag iedereen zonnepanelen verkopen, ook de bakker of de slager.

Zonnepanelen aanschaffen? Let hierop
Hoe zorg je er nu voor dat je als koper het kaf van het koren scheidt?

  • Laat je goed voorlichten. Vraag ook door wat er van je garantie overblijft als de installateur failliet gaat. Vraag door bij je leverancier, waar komen de panelen vandaan? Enkele leveranciers zijn aangesloten bij een garantiefonds. Er is ook een keurmerk voor installateurs.
  • Zorg dat je weet wat op je dak ligt, vraag naar het merk en laat dit merk ook vastleggen in de offerte.
  • Laat het vermogen checken als de panelen eenmaal op je dak liggen. Wat leveren de panelen? Let ook op het de verschillende vormen van garantie; de productgarantie en de vermogensgarantie. Die eerste is de garantie op het paneel. De tweede op het rendement van de panelen. Brengen ze over 10 jaar nog steeds voldoende op?
  • Laat de installateur het vermogen checken als ze eenmaal op je dak liggen. Wat leveren panelen daadwerkelijk op en klopt dat met wat is afgesproken?
  • Dan is er het keurmerk Zonnekeur. Installateurs die hierbij aangesloten zijn, zijn gecertificeerd en worden gecheckt op hun kunde. Ze bieden geen garanties in het geval van faillissement.
  • Er bestaan op de markt van de zonne-energie twee garantiefondsen. Beide zijn net opgestart en moeten zich dus nog bewijzen. De garantiefondsen garanderen bij faillissement van een aangesloten leverancier of installateur dat je de aanbetaling terugkrijgt, en ze nemen de garanties over van de failliete partij. De garantiefondsen zijn Stichting Garantiefonds Zonne-energie en Zonnegarant. (…)’

Bronnen
Radar TV, 9 november 2015: Goedkope zonnepanelen  (met terugkijkfragment, lengte 15′)
Urgenda, Ons huis energieneutraal, Praktijkvoorbeelden van bestaande woningen.
Foto: Still uit uitzending Radar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.