‘Rapportage olie- en gasreserves moet anders’

29 februari 2016Olie- en gasbedrijven moeten hun olie- en gasreserves ook gaan uitdrukken in eenheden energie en niet meer alleen in aantal vaten. Dat stelt aandeelhoudersbeweging As You Sow in een resolutie voor Amerikaanse oliebedrijven, aldus het FD. 

Olie- en gasbedrijven rapporteren hun reserves jaarlijks in een aantal vaten olie-equivalent, BOE. Een vat olie-equivalent staat dan voor de hoeveelheid energie die vrijkomt bij het verbruiken van een vat ruwe olie. Met die maat kunnen de bedrijven olie en gas in één eenheid weergeven. De omvang van de reserves bepaalt mede de bedrijfswaarde.

Aandeelhoudersbeweging As You Sow roept een aantal Amerikaanse olie- en gasbedrijven op om naast in vaten ook te rapporteren in Britse thermische eenheden – de hoeveelheid energie die nodig is om een pond water met een graad Fahrenheit te verwarmen.

Uit het bericht van het FD
‘(…) “Dat oude model was zinvol in een ander tijdperk. Nu is meer flexibiliteit vereist en willen we bedrijven vragen ook te gaan rapporteren in energie-eenheden. Bedrijven moeten worden gestimuleerd om een langetermijnstrategie te voeren die fossiele brandstofreserves vervangt door reserves duurzame energie”, aldus Fugere [president As You Sow]. (…)’

As You Sow brengt de resolutie in bij de aandeelhoudersvergaderingen van een aantal oliebedrijven, waaronder ExxonMobil en Chevron, aldus het FD. Daar verwacht Fugere nogal wat tegenstand: ExxonMobil heeft volgens hem bezwaar aangetekend tegen de resolutie en wil voorkomen dat erover wordt gestemd.

Verder wil As You Sow in gesprek met de Amerikaanse beurswaakhond SEC, die nu de rapportage van de reserves in vaten verplicht stelt.

Bron
FD, 28 februari 2016: ‘Rapportage reserves olie en gas moet op de schop’

Foto: Zonne-energieproject van Chevron in Questa, New Mexico. (Chevron)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.