Bouwstenen voor participatie

Rapport_Kernafval_Rathenau
Rathenau Instituut
‘Bouwstenen voor participatie. Visie op publieksparticipatie bij de besluitvorming over langdurig beheer van radioactief afval’

September 2015, 72 pagina’s

Samenvatting
Bij het uitwerken van het Nationaal Programma heeft de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)2 het Rathenau Instituut gevraagd om een visie te formuleren op publieksparticipatie over het langdurig beheer van radioactief afval, als onderbouwende studie voor het Nationaal Programma.
In dit rapport formuleren we deze visie. Langdurig beheer van radioactief afval is een veelzijdig en intergenerationeel probleem. De kern van deze visie omvat daarom de volgende twee aspecten: het betrekken van uitsluitend burgers bij besluitvorming over het langdurig beheer van radioactief afval is niet voldoende. En: publieksparticipatie vergt een goede en tijdige voorbereiding die gedeeld wordt met diverse betrokkenen. Ten aanzien van dit complexe thema zijn verder het vertrouwen in de overheid evenals participatiebereidheid belangrijke aandachtspunten bij het realiseren van publieksparticipatie.

Meer informatie
Rathenau Instituut, 30 september 2015: Rapport Rathenau Instituut ‘Bouwstenen voor participatie’
FluxEnergie, 30 oktober 2015: ‘Nederland moet eindberging kernafval nu regelen’
FluxEnergie, 2 oktober 2015: Ontwerp nationale programma radioactief afval ter inzage
FluxEnergie, 2 oktober 2015: WISE: ‘Reageer op ontwerp Nationale Plan Radioactief Afval’
Ministerie I&M, rapport ‘Ontwerp nationale programma radioactief afval’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.