‘Reactie Belgische ministers op zorgen buurlanden is twijfelachtig’

26 april 2016De Belgische autoriteiten moeten meer doen om de zorgen bij burgers en buurlanden over de haperende kerncentrales weg te nemen. Ze zouden moeten antwoorden op alle vragen in plaats van weg te duiken, aldus Barbara Debusschere in De Morgen.

Onder de titel ‘Buurlanden moeien zich doorgaans niet zonder gegronde redenen’ schrijft journaliste Barbara Debusschere in De Morgen dat de reactie van de Belgische autoriteiten op de zorgen van buurlanden over de kerncentrales in Doel en Tihange ’twijfelachtig’ is.

De Duitse en Luxemburgse regeringen hebben gevraagd om de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen ’tot er zekerheid is over de veiligheid’.

Uit het bericht in De Morgen
‘(…) FANC-topman Jan Bens en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wimpelen de buitenlandse ongerustheid af als onterecht en energieminister Marie-Christine Marghem (MR) gaat er niet op in. (…)
Wanneer een technologisch bepaald fors ontwikkeld land als Duitsland, dat beslist wat anders te doen heeft, grote vraagtekens plaatst bij het meest kritieke deel van onze centrales, namelijk de reactorvaten, is het politiek onkies en riskant om dat verticaal te klasseren. Wie blijft kiezen voor kernenergie, moet waterdichte verantwoording over de veiligheid kunnen afleggen, ook bij de buren, die vrezen voor ‘atoomwolken zonder grenzen’ vanuit België. (…)
Als het FANC en de betrokken ministers zo zeker zijn van hun stuk, dienen ze de vraagstellers in detail van antwoord in plaats van hen wandelen te sturen. (…)’

Bron
De Morgen, 25 april 2016: Buurlanden moeien zich doorgaans niet zonder gegronde redenen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.