Rechtbank doet 2 september uitspraak in megaclaim waardevermindering

Op woensdag 2 september 2015 doet de Rechtbank Noord-Nederland mondeling uitspraak in de megaclaim die de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (hierna: Stichting WAG) en twaalf woningcorporaties hebben ingediend tegen de NAM over de waardevermindering van hun onroerend goed als gevolg van de aardbevingen.
De Stichting WAG heeft begin 2014 samen met bijna alle woningcorporaties uit de provincie Groningen de NAM voor de rechter gedaagd tot vergoeding van de waardevermindering van hun woning die zij lijden als gevolg van de aardbevingen in Groningen. De Stichting WAG en de woningcorporaties vertegenwoordigen bijna 100.000 woningen. Kort gezegd komt het erop neer dat de woningen in het getroffen gebied minder waard zijn geworden vanwege onder andere het negatieve imago dat de aardbevingen teweeg brengen en de schadelijke gevolgen van de aardbevingen. Verschillende onderzoeken hebben dit uitgewezen. Pieter Huitema van De Haan Advocaten & Notarissen treedt op als advocaat van de Stichting WAG en de woningcorporaties.
Op 8 juni 2015 vond er een pleidooi plaats bij de Rechtbank Noord-Nederland. Tijdens die zitting werd het al snel duidelijk dat de NAM niet zozeer de waardevermindering door aardbevingen betwist, maar wel het moment waarop de schade moet worden uitgekeerd. De Stichting WAG en de woningcorporaties zijn van oordeel dat die waardevermindering nu moet worden uitgekeerd, ongeacht de verkoop van de woning. De NAM stelt dat waardevermindering pas kan worden vastgesteld wanneer de woning is verkocht.
De rechtbank doet op woensdag 2 september 2015 om 10:15 uur mondeling uitspraak in deze zaak. De uitspraak zal live worden uitgezonden op RTV Noord. ….

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.