Reconstructie – Van verlieslijdende gascentrale naar superbatterij

NUON magnumcentrale

2 mei 2016Het moest een energiecentrale op gas, kolen en biomassa worden, maar het werd een verlieslijdende gascentrale. En straks wordt het een superbatterij voor de opslag van zonne- en windenergie. NOS Nieuwsuur maakte een reconstructie van de Nuon-centrale in de Eemshaven.

Hoe kon Nuon zich zo vergissen, vroeg Nieuwsuur zich af en maakte een reconstructie. Die werd zaterdag uitgezonden.

In 2005 ziet de markt er anders uit. Nuon heeft plannen voor een energiecentrale op gas, kolen en biomassa. Het energiebedrijf en de Nederlandse overheid verwachten dan nog een capaciteitstekort en zetten in op de bouw van nieuwe centrales.

In 2008 wordt begonnen met de bouw. Milieuorganisaties zijn tegen en spannen juridische procedures aan. Als in 2011 het gasgedeelte van de centrale af is, kan hij niet draaien vanwege die procedures. Nuon belooft voorlopig het kolendeel van de centrale niet te bouwen, als Greenpeace de juridische strijd staakt. De gascentrale gaat aan.

Maar ondertussen is de wereld veranderd.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Door de economische crisis is de energieprijs enorm gedaald en Nuon had niet verwacht dat er zoveel gesubsidieerde groene energie de markt op zou komen. “We zagen dat de energiemarkt fundamenteel was veranderd en dat de maatschappelijke wens om kolen uit te bannen steeds groter werd”, zegt Nuon-directeur Martijn Hagens. “Alle factoren bij elkaar hebben geleid tot de beslissing het kolengedeelte van de centrale niet meer te bouwen.” (…)’

Nuon nam die beslissing vorige maand, nadat het bedrijf al een miljard euro heeft moeten afschrijven op de gascentrale. Ondertussen draait de kolencentrale van RWE in de Eemshaven op volle toeren.

Samen met de TU Delft wil Nuon de gascentrale nu ombouwen tot een superbatterij, waarin zonne- en windenergie worden opgeslagen door er tijdelijk ammoniak van te maken.

Bronnen
NOS Nieuwsuur, 30 april 2016: Verlieslijdende gascentrale moet superbatterij worden
FluxEnergie, 29 maart 2016: Nuon wil van Magnum-centrale ‘superbatterij’ maken
FluxEnergie, 29 maart 2016: Is het Nuon-plan met de Magnum-centrale een doorbraak?

Foto: Magnum-centrale (Nuon)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.