Recordverlies voor E.ON

12 november 2015Het Duitse energieconcern E.ON leed in de eerste negen maanden van dit jaar een recordverlies van 5,7 miljard euro. De lage energieprijzen zijn de boosdoener.

Door de lage energieprijzen, moest E.ON 8,3 miljard euro afschrijven op zijn energiecentrales.

Uit een bericht van het Financieele Dagblad
‘(…) Maar ook gecorrigeerd voor die afschrijving zien de cijfers er zorgwekkend uit. De zogeheten ‘onderliggende winst’ liep met 30% terug tot €962 mln, waarmee het bedrijf iets achter bleef bij de analistenprognose. Wel herhaalde Eon zijn verwachting voor het jaar. (…)’

Uit een bericht van de NRC
‘(…) Een jaar geleden behaalde het bedrijf na negen maanden nog 255 miljoen euro winst. Aan het einde van het jaar leed Eon uiteindelijk ruim 3,1 miljard verlies, dat was toen een record. (…)’

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) Dat E.ON het zo moeilijk heeft, hangt samen met Duitslands sterke focus op hernieuwbare energie. Het concern werkt daarom ook aan het afstoten van zijn gas- en kolencentrales om zich meer op duurzaamheid en het eigen netwerk te kunnen richten. De activiteiten komen in een nieuw bedrijf dat Uniper gaat heten en dat volgend jaar een eigen beursnotering moet krijgen. (…)

De fossiele energietak komt in een nieuw bedrijf, Uniper. Met het idee om daar ook de kerncentrales onder te brengen, ging de Duitse overheid niet akkoord.

Bronnen
E.ON, persbericht, 11 november 2015: E.ON confirms full-year outlook and timetable for transformation
Financieele Dagblad, 11 november 2015: Eon boekt recordverlies door miljardenafschrijving
NRC, 11 november 2015: Duits energiebedrijf Eon lijdt recordverlies
Telegraaf, 11 november 2015: Afschrijvingen drukken E.ON diep in het rood

Foto: Energiecentrale van E.ON in Datteln, Duitsland (E.ON)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.