Reisorganisaties gaan klimaatschade vakantie berekenen

12 april 2016Reisorganisaties gaan vanaf dit najaar vermelden hoeveel klimaatschade een vakantie aanricht. ‘Consumenten kunnen daarmee een verantwoorde keuze maken’, aldus Gerben Hardeman van de ANVR in de Volkskrant. 

De reisorganisaties gaan de klimaatschade berekenen van zowel de reis als het verblijf, aldus Hardeman. Vanaf dit najaar moet op websites en in brochures een berekening van de ‘vakantievoetafdruk’ komen.

Hardeman in de Volkskrant
‘(…) “Het ideaal is dat consumenten hun vakantievoetafdruk zelf kunnen uitrekenen op een app of website. Maar zover zijn we helaas nog lang niet.” (…)’

De calculator moet verbetering brengen in de ondoorzichtigheid van de klimaatschade door vakanties. Reizigers kunnen bijvoorbeeld hun CO2-uitstoot van een vliegreis compenseren, maar de rekenmethodes zijn weinig nauwkeurig, aldus lector duurzaam toerisme Paul Peeters van de hogeschool NHTV. ‘Soms zit er een factor tien verschil in die uitkomsten; daar zijn we erg van geschrokken’, zegt Peeters in de Volkskrant. Dit komt onder meer doordat luchtvaartmaatschappijen hun brandstofverbruik al concurrentiegevoelige informatie zien en geheim houden.

De Brabantse hogeschool NHTV ontwikkelde de nieuwe calculator, CARMACAL, met reisbrancheorganisatie ANVR, Hogeschool Zeeland, Climate Neutral Group, touroperators en andere toeristische bedrijven, aldus ANVR-blad View.

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) De cijfers komen uit voorheen vertrouwelijke informatie van vliegtuigbouwers en luchtvaartmaatschappijen over het brandstofgebruik van hun vliegtuigen, en uit gegevens van 800 duizend verblijfaccommodaties uit de database van hotelsite Booking.com. (…)’

Peeters verwacht dat slechts een paar procent van de vakantiegangers zijn klimaateffect wil compenseren, maar zegt in de Volkskrant te hopen dat touroperators de gegevens zullen gebruiken om met de minst belastende aanbieders in zee te gaan.

Bronnen
Volkskrant, 12 april 2016: Reisbureaus gaan berekenen hoeveel klimaatschade een vakantie aanricht
View, maart 2016: ANVR-programma ‘Better Holidays’ van start (pagina 19 – 21)
Nederlands Dagblad, 12 april, 2016: Reisbranche wil effect op klimaat duidelijker tonen (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.