Renault stapt in Utrechts project met slimme laadpalen

160315 RENAULT zoe

15 maart 2016Renault wordt partner in een energieproject in de Utrechtse wijk Lombok. Het Franse autobedrijf stelt de komende twee jaar 150 elektrische auto’s beschikbaar en gaat meewerken aan de ontwikkeling van energienetwerk, waarbij auto’s voor de energieopslag zorgen. 

Uit een bericht van Stedin
‘(…) Renault heeft (…) de intentie uitgesproken om eind 2016 in totaal vijftig volledige elektrische Renault ZOE’s te leveren aan de gemeente Utrecht voor het project. In 2017 wil de Franse autofabrikant nog eens honderd ZOE’s beschikbaar stellen voor het zogenoemde ‘autodelen, dat een grote rol speelt in de ambitie van de gemeente om klimaatneutraal te zijn in 2030. Ook gaan alle partijen samen verder met het ontwikkelen van het Vehicle-to-Grid als energiesysteem. (…)’

In de Utrechtse wijk Lombok staan inmiddels twintig slimme laadpalen, waar een elektrische auto stroom kan ’tanken’, maar ook kan teruggeven aan het net. Zo wordt het mogelijk een slim elektriciteitsnet op te zetten, waarbij de duurzame opgewekte energie wordt opgeslagen in duizenden auto’s. Pieken en dalen in de energievraag worden zo slim opgevangen.

De Telegraaf meldt dat ‘delegaties uit alle hoeken van Europa’ al interesse hebben getoond in het project.

Bronnen
Stedin, 11 maart 2016: Autofabrikant Renault partner van Utrechtse wereldprimeur Vehicle-to-Grid
Telegraaf, 11 maart 2016: Laadpalen uit Lombok naar Parijs (via Blendle)
FluxEnergie, 3 maart 2015: Lombok krijgt Europa’s eerste Vehicle2Grid energieopslagsysteem

Foto: Renault ZOE (Renault)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.