René Leegte legt lidmaatschap Tweede Kamer neer


24 maart 2015 –
Het Tweede Kamerlid René Leegte (VVD) vertrekt uit de Tweede Kamer wegens het niet melden van neveninkomsten. Leegte was o.a. woordvoerder energie.

Uit een persbericht van de VVD:
‘Met pijn in mijn hart stel ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking. De achtergrond hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Met enthousiasme heb ik van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervuld voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken”.”Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer. Terugkijkend op deze situatie kan ik niet anders dan concluderen dat dit soort slordigheden niet zijn uit te leggen en in strijd zijn met de binnen mijn partij geldende integriteitsregels. Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer.’

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD noemt het opstappen van Leegte ‘pijnlijk maar de enige logische conclusie’.
De VVD’er kwam in januari in opspraak omdat hij in de trein in een telefoongesprek had gezegd hoe hij met de Groningers omging in het gasdebat (pleiten voor meer onderzoek over aardvevingen, zodat ondertussen de winning hoog kan blijven). Dat zorgde voor veel ophef waarna hij de woordvoering over de portefeuille gaswinning opgaf.
In 2011 kwam hij in het nieuws, omdat hij beweerde dat onderzoekers van het KNMI partijdig zouden zijn in het klimaatonderzoek en het KNMI daarom beter zou kunnen worden opgeheven of verzelfstandigd. Hij vond ook dat het IPCC zich zou blindstaren op CO2 als opwarmer van de aarde.

Bronnen
Persbericht VVD, 24 maart 2015: René Leegte legt lidmaatschap Tweede Kamer neer
RTV Noord, 17 januari 2015: VVD-Kamerlid bespreekt gastactiek telefonisch in de trein
Wikipedia over René Leegte

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.