Slechts 3 procent voor resolutie 19, Follow This toch tevreden

Slechts 3 procent voor resolutie 19, Follow This toch tevreden

25 mei 2016Slechts 3 procent van de aandeelhouders steunde resolutie 19 waarin Follow This voorstelt de winst van olie- en gasactiviteiten voortaan te investeren in duurzame energie. Toch is Follow This tevreden: ‘Het Shell-bestuur kreeg een duidelijk signaal te investeren in duurzame energie’.

Uit de resolutie van Follow This
‘(…) Shell will become a renewable energy company by investing the profits from fossil fuels in renewable energy; we support Shell to take the lead in creating a world without fossil fuels and expect a new strategy within one year. (…)’

Over deze resolutie van aandeelhoudersvereniging Follow This stemden dinsdag de aandeelhouders van Shell. Slechts 3 procent van de aandeelhouders – goed voor 2,5 miljard euro aan aandelen – schaarden zich achter resolutie 19. Een andere 3 procent onthield zich van stemming.

Onder de voorstemmers waren de aandeelhouders van Follow This, met 1 procent van de aandelen in handen. Ook het duurzame pensioenfonds Actiam stemde voor, zo liet Follow This via twitter weten.

De grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, stemden vrijdag al over de ommezwaai van Shell naar uitsluitend duurzame investeringen. 97 procent van de uitgebrachte stemmen was toen tegen de resolutie, aldus de NRC. Bij een vergaande wijziging van de strategie willen wij niet op de stoel van het bestuur gaan zitten, verklaarde Sylvia van Waveren van Robeco Sustainable Asset Management dinsdag namens de grote Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Bij monde van Sylvia van Waveren (…) lieten zij weten dat Shell in hun ogen te weinig investeert in hernieuwbare bronnen. Ook vinden zij dat Shell bij de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzamer energiebronnen meer leiderschap moet tonen. “Wij verwelkomen de geest van de resolutie”, zei Van Waveren. (…)’

Ook vreesden tegenstemmers voor hun dividend bij een (snelle) verandering.

Van Beurden had zich voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering al luid en duidelijk tegen de motie gekeerd en de aandeelhouders opgeroepen tegen te stemmen.

Ben van Beurden in een bericht van BNR
‘(…) “Wij willen wel investeren in duurzame energie, maar niet zo snel als jullie [Follow This] willen” (…)’

Van Beurden in een bericht van het FD
‘(…) “Zelfs als wordt vastgehouden aan het 2-graden scenario, dan nog zijn er jaarlijks wereldwijd $1000 mrd aan investeringen nodig in olie en gas” (…) “Shell erkent dat er klimaatverandering plaatsvindt en ziet de noodzaak voor een energietransitie, maar die transitie zal langer gaan duren dan sommigen verwachten”(…)
“De grootste tien zonnecelbedrijven in de wereld, investeren jaarlijks samen $5 mrd. Shell vorig jaar $30 mrd. Samen hebben die tien grootste zonne-energiebedrijven nog nooit dividend uitgekeerd en winst gemaakt. Wij zijn misschien wel de grootste dividendbetaler in de wereld. Dat is ook belangrijk.”

Van Beurden kwam de voorstanders van de resolutie wel iets tegemoet.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Shell gaat meer investeren in duurzame energie. “De komende kwartalen en jaren zult u dat merken”, beloofde Shell-bestuurvoorzitter Ben van Beurden (…).

Mark van Baal van Follow This laat in een persbericht weten ondanks het overweldigende aantal tegenstemmen, toch tevreden te zijn.

Uit een persbericht van Follow This 
‘(…) Grote pensioenfondsen spraken hun steun uit voor de geest van de resolutie, maar wilden niet voor stemmen, omdat ze niet op de stoel van de bestuurders van Shell willen gaan zitten. Ze spraken wel luid en duidelijk uit dat ze meer leiderschap van Shell in de energietransitie naar een duurzame energietransitie verwachten (…)
“In mei 2015 stond Follow This voor het eerst op de Shell-aandeelhoudersvergadering, namens 400 aandeelhouders met 10.000 aandelen,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. “Een jaar later hebben we 100 miljoen aandelen (met een waarde van ongeveer 2,5 miljard euro) achter onze missie: Shell wordt een duurzaam energiebedrijf, 10.000 keer zo veel dus.”
“Het belangrijkste is dat duurzame energie nu op de agenda van Shell staat en er niet meer af zal gaan tot Shell een duurzaam energiebedrijf is.” (…)’

Bronnen
NRC, 25 mei 2016: Hoe Shell de aandeelhouders achter zich kreeg
FD, 24 mei 2016: Shell weerstaat duurzame activisten en opgewonden Groningers (registratie)
FD, 24 mei 2016: Massale steun voor fossiele strategie Shell (registratie)
Volkskrant, 25 mei 2016: In de rij om Shell de les te leren (via Blendle)
Trouw, 25 mei 2016: Shell komt de kritische aandeelhouder tegemoet (via Blendle)
Trouw, 24 mei 2016: Shell veranderen met een aandeel in de hand
Z24, 24 mei 2016: Shell-baas Van Beurden wijst radicale transformatie naar duurzaam af
NOS, 24 mei 2016: Aandeelhouders roeren zich stevig bij Shell
BNR, 24 mei 2016: Kunnen aandeelhouders Shell vergroenen?
BNR, 24 mei 2016: Aandeelhouders vrezen dat Shell-dividend in schone rook op gaat

Foto: Follow This

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.