Rijden op stroom van remmende bussen

24 mei 2017 – Vanaf vandaag kan het in Arnhem: elektrisch rijden op stroom afkomstig van een remmende bus. Arnhem heeft een  laadpunt voor elektrische auto’s, dat is geïntegreerd in de mast van een trolleybovenleiding.

Uit een persbericht van de gemeente Arnhem
‘(…) Een Europese primeur. De stroom krijgt het laadpunt mede van remmende trolleybussen die energie terugleveren. Het is de bedoeling dat er de komende jaren meer van deze laadpunten komen.
Het klinkt simpel. Verwerk een laadpunt in een mast van een trolleybovenleiding. Die mast staat er toch al én is bovendien verbonden aan een stroomnet. In het Arnhemse trolleynet staan zo’n vierduizend masten voor de bovenleiding, vaak op plekken vlakbij parkeerplaatsen. En in totaal rijden er 40 trolleybussen. De potentie is dus enorm. De gemeente juicht toe dat de trolleyinfrastructuur zo breed mogelijk gebruikt wordt. Zo worden de masten ook al gebruikt voor bewegwijzering en straatverlichting. (…)
De laadpunten zullen in eerste instantie gebruikt worden door taxi’s van Breng Flex. Dat is een vervoerservice op bestelling, die rijdt van halte naar halte in de regio Arnhem-Nijmegen. Een deel van de taxi’s rijdt volledig elektrisch. Zij kunnen bij dit laadpunt ‘bijtanken’ tussen de ritten door.  (…)
De proef wordt op de voet gevolgd door steden in binnen- en buitenland, die ook een net van bovenleidingen voor trolleys of trams beheren. Alleen al in Europa zijn er meer dan 300 steden met zo’n netwerk. (…)’

Bronnen
Gemeente Arnhem, 24 mei 2017: Rijden op stroom van remmende bussen

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.