Rijk houdt de regie over windmolens Drenthe

4 februari 2016Het Rijk houdt de regie over de windmolens in de voormalige Veenkoloniën. Dat heeft de rechter gisteren bepaald. De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn hadden een kort geding aangespannen tegen het Rijk. 

Minister Kamp wil vaart maken met de windmolens op land in de provincie Drenthe en heeft daarom de Rijkscoördinatieregeling (RCR) in stelling gebracht. Hiermee krijgt het Rijk de regie over de realisatie van windparken van 100 MW of meer, in dit geval de windmolens in het noordelijke deel van de voormalige Veenkoloniën.

Tot ergernis van de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn. Volgens hen betreft het niet één groot windpark, maar drie verschillende initiatieven. Ze spanden een kort geding aan tegen het Rijk, met het doel de regie weer naar de provincie te halen. Maar de rechter stelde het Rijk in het gelijk. De provincie deed overigens niet mee aan het kort geding, omdat de relatie met de gebiedscoördinator niet te verstoren en de rechtzaak zou te laat zijn.

Uit een bericht van RTV Drenthe
‘(…) Wethouder Co Lambert van Aa en Hunze is zwaar teleurgesteld. Hij vindt de argumentatie van de rechter te mager, zegt hij tijdens de persconferentie.
De gemeenten kunnen in hoger beroep gaan, maar daarover nemen ze pas later een beslissing. “Eerst moeten we het vonnis goed bestuderen en overleggen met onze advocaat. Daarna wordt het in beide colleges besproken”, zegt Lambert. (…)’

Bronnen
RTV Drenthe, 3 februari 2016: Rijk houdt regie over windmolens in de Veenkoloniën
NOS, 3 februari 2016: Regie over windmolens Drenthe blijft bij het Rijk
FluxEnergie, 16 oktober 2016: Kort geding tegen het Rijk om windmolens Veenkoloniën

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.