‘Rijksvastgoed moet en kan duurzamer, maar wordt heidens karwei’

27 januari 2016De gebouwen van de Rijksoverheid – ministeries, gemeentehuizen, kastelen en gevangenissen – moeten in 2050 klimaatneutraal zijn. Het wordt een heidens karwei, maar het móet kunnen, zegt hoofd duurzaam van het Rijksvastgoedbedrijf Lennart Kerpel tegen BNR.

BNR heeft cijfers van het Rijksvastgoedbedrijf ingezien en komt tot de conclusie dat de Rijksoverheid nog een grote inhaalslag moet maken om alle gebouwen in 2050 klimaatneutraal te maken.

Uit een bericht van BNR
‘(…) Als we bijvoorbeeld kijken naar het aantal daken van overheidsgebouwen met zonnepanelen, dan gaat het slechts om kleine projecten die ook nog eens als test worden gezien. (…)’

Geld is het probleem niet, dat wordt na de investering weer terugverdiend, stelt Peer de Rijk van Solar City tegen BNR. Dat bedrijf bekijkt jaarlijks hoe gemeenten het doen op het gebied van zonne-energie. En volgens De Rijk maakt de regelgeving maatregelen aan monumenten soms lastig, maar niet onmogelijk. Gemeenten doen het duidelijk beter dan de Rijksoverheid stelt hij.

Peer de Rijk tegenover BNR
‘(…) “Mensen willen graag wat doen. Dus die spreken gemeenten daar op aan en die staan daar wat dichter bij. En de rijksoverheid wordt eigenlijk door niemand aangesproken. Die komt daar te makkelijk mee weg.” (…)’

Lennart Kerpel van het Rijksvastgoedbedrijf erkent dat de overheid nog een grote stap heeft te zetten. Maar hij heeft er vertrouwen in dat het lukt om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het Rijksvastgoedbedrijf wil dat de ministeries die in Den Haag dicht bij elkaar zitten samen energie gaan inkopen voor een periode van tien tot twintig jaar. ‘We stellen als eis dat je de energie duurzaam moet leveren, met lokale opwekking, waar ruimte is voor panelen en windmolens en waar slimme partijen kunnen nadenken over de mogelijkheid om aardwarmte te benutten’, aldus Kerpel in een tweede bericht van BNR.

Bronnen
BNR, 26 januari 2016: Overheid moet inhaalslag maken met verduurzamen
BNR, 26 januari 2016: Alles op alles voor klimaatneutraal Rijksvastgoed in 2050

Foto: Rijksvastgoedbedrijf

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.