‘Met offshore zon kan Nederland in 2050 volledig op energie uit wind, water en zon draaien’

Sungrow Power Supply

Een onderzoeksteam van de Stanford Universiteit heeft uitgezocht hoe verschillende landen in 2050 volledig op energie uit wind, water en zon kunnen draaien. Als Nederland 6,4 procent van haar landoppervlak reserveert voor zon, moet het ook ons kunnen lukken, berekenen ze. Om dat te halen, moeten we niet alleen kijken naar offshore wind, maar ook naar offshore zon. 

Eerdere studies hebben al aangetoond dat het wereldwijd technisch en commercieel haalbaar is om in 2050 volledig over te zijn geschakeld op duurzame energiebronnen, constateren de onderzoekers, maar dat de belangrijkste barrières op het sociale en politieke vlak liggen. Stanford concentreert zich daarom op de economische haalbaarheid, en concludeert dat de transitie niet alleen geld kost, maar dat vooral ook bespaart. Ruim 27 miljoen banen zouden verloren gaan, erkennen ze, maar daartegenover staat dat er 52 miljoen banen gecreëerd zouden worden, en talloze levens gered zouden worden. Behalve 4.6 miljoen mensen die nu jaarlijks voortijdig sterven aan vervuiling, moet de transitie klimaatrampen en politieke conflicten helpen voorkomen.

Op basis van data van het International Energy Agency (IEA) uit 2015 hebben ze uitgewerkt hoe 139 landen in 2050 volledig op energie uit wind, water en zon (WWS) kunnen draaien. Door toegenomen energie-efficiëntie zal het totale elektriciteitsverbruik tegen die tijd met 42,5 procent gedaald zijn, voorspellen ze, terwijl de wereldwijde toegang tot elektra vergroot zal zijn.

Nederland: focus of off-shore wind en -zon

Als Nederland in 2050 volledig op WWS wil draaien, kan het ruim 42.32 procent van haar energie uit offshore wind halen, en 39.4 procent uit ‘utility pv’: zon. Zo’n zonne-installatie zou 6.4 procent van het land bedekken, maar een deel daarvan zou offshore geplaatst kunnen worden, zoals nu ook met wind gebeurt. Drijvende zonneparken worden al toegepast al landen als China en Japan, en verschillende onderzoeken wijzen uit dat het zoute zeewater kan helpen zulke zonne-installaties snel rendabel te maken.

(tekst loopt door onder de video)

De wereldwijde kosten van de WWS-installatie bedragen op termijn slechts een kwart van de kosten van de huidige fossiele bronnen, berekenen de onderzoekers. Het overschakelen op WWS kan voor een deel gebeuren door fossiele technologieën uit te faseren. De kosten die nodig zijn om nieuwe energieproducties op te zetten, betalen zichzelf op den duur weer terug. In Nederland zouden de kosten van elektriciteit met het huidige businessmodel in 2050 11.33 cent per kWh bedragen, berekenen ze, maar als we tegen die tijd volledig overgeschakeld zijn, zal dat maar 9.30 cent zijn – minder dan de 9.93 cent die we in 2013 betaalden.

Bron:

Foto: ’s Werelds grootste drijvende zonne-energie installatie van 40MW in Huainan, China, Sungrow Power Supply

Auteur: Klaartje Jaspers

2 reacties op “‘Met offshore zon kan Nederland in 2050 volledig op energie uit wind, water en zon draaien’”

Duurzame Brabanders|02.09.17|09:45

Beste Flux,
als Nederland 100% van zijn stroom uit wind en zon haalt, waar komt dan de stroom vandaan bij te weinig wind en zon?
Daarom moeten we alle centrales verplicht CCS2 laten toepassen, als backup is dat veel goedkoper dan waterkracht in een plat land

Peter Meeuwissen|24.04.20|13:24

Ben je wel eens op de noordzee geweest in een storm?
Ik zie het niet zosnel rendabel. Om deze oppervlakten op zee te kunnen plaatsen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.