‘Het Rotterdamse Eneco rukt op in het Amsterdamse Nuon-land’

‘Het Rotterdamse Eneco rukt op in het Amsterdamse Nuon-land’

15 februari 2017Het AD ziet een Amsterdam-Rotterdam-strijd tussen het ‘Amsterdamse’ Nuon en het ‘Rotterdamse’ Eneco. Eneco gaat nu energie leveren aan de bedrijven op de NDSM-werf. ‘Het Rotterdamse Eneco rukt daarmee op in ‘Nuonland’. Maar volgens Eneco speelt zoiets helemaal niet. 

Uit het bericht van het AD
‘(…) Eneco verovert zo nog een belangrijke positie in Amsterdam, boven de onlangs bekendgemaakte samenwerking met het havenbedrijf. Toch komt Eneco voort uit de elektriciteitsbedrijven van Rotterdam en Den Haag, terwijl Nuon door zijn wortels in het Gemeente-energiebedrijf GEB van oudsher sterk staat in Amsterdam. Voor [Eneco-topman] De Haas spelen die wortels geen rol, zeker aangezien Nuon net zo goed in Rotterdam actief is. “Al sinds de markt vrij is, is heel Nederland ons werkgebied.” (…)’

Waar gaat het wel om?

Uit een persbericht van Eneco
‘(…) Lokale energietransitie
De Amsterdamse bedrijvencoöperatie NDSM Energie en duurzaam energiebedrijf Eneco starten een samenwerkingsverband om samen met bedrijven en burgers de lokale energietransitie te versnellen. NDSM Energie en Eneco zijn ervan overtuigd dat lokale initiatieven een sleutelrol spelen naar een volledige duurzame energievoorziening in Nederland. Binnen de samenwerking ligt de nadruk op de ontwikkeling van projecten op het gebied van zonne- en windenergie, levering van Nederlandse duurzame energie en de uitrol van innovatieve producten en diensten.

Zonne-energie
NDSM Energie en Eneco richten samen een projectbureau op om lokale energieoplossingen te realiseren met lokale bedrijven. Kennis over duurzaamheid en innovatie worden uitgewisseld als onderdeel van de samenwerking. Dit gaat ertoe leiden dat op korte termijn de eerste bedrijven op de NDSM-Werf worden voorzien van zonnepanelen, energie bespaard gaat worden door onder meer inzet van elektrisch vervoer en het zogeheten peakshaving – het inzetten van batterijen om piekbelasting in stroomverbruik op te vangen. Ook wordt onderzoek gedaan naar de mate waarin innovaties zoals opslag en onderlinge uitwisseling van energie bijdragen aan de versnelling van de lokale energietransitie.

Coöperatie NDSM Energie
Coöperatie NDSM Energie is een duurzaam ondernemerscollectief van ruim 60 bedrijven op en rond het bedrijventerrein de NDSM-Werf in Amsterdam-Noord. Martijn Pater, Voorzitter van NDSM Energie: “Slim samenwerken en pionieren zijn cruciaal voor een succesvolle energietransitie. Dat vormt ook de basis voor onze coöperatie. Door te pionieren en te innoveren willen we met Eneco op de NDSM-Werf een nieuw lokaal “eco-systeem” creëren van duurzame energieopwekking, levering en verbruik. Een ecosysteem dat te gebruiken is als schaalbare blauwdruk voor andere bedrijventerreinen en communities. Zo maken we samen van de NDSM-Werf het bedrijventerrein van de toekomst en kunnen we een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.”

Vaart maken met energietransitie 
De samenwerking met NDSM Energie is voor energiebedrijf Eneco een logische stap in de ambitie om uit te groeien tot partner van partijen die vaart willen maken met de energietransitie. Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter Eneco Groep: “Eneco heeft expliciet gekozen voor duurzaamheid en zet in op een decentrale energievoorziening, in nauwe samenwerking met klanten en partners. Nederland telt al meer dan driehonderd lokale en regionale energie-initiatieven, waaronder een aantal pioniers, zoals NDSM Energie, die zelf de regie nemen over de energievoorziening. Door in partnership met hen samen te werken, ondersteunen we bedrijven en bewoners in hun eigen energietransitie.”  (…)’

Bronnen
AD, 14 februari 2017: Rotterdams Eneco verovert NDSM-coöperatie
ENECO, persbericht, 14 februari 2017: NDSM-Werf als innovatieve proeftuin voor energietransitie
Illustratie: Affiche NBB
Foto: Eneco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.