Rotterdamse haven: LNG-primeur

9 augustus 2016Gisteren had de Rotterdamse haven een bijzondere primeur: het eerste zeeschip dat in Rotterdam LNG ‘bunkert’ (tankt). Het nieuwe Zweedse schip Ternsund had eerst bij Vopak nafta en gasolie gelost.

Uit een bericht van Havenbedrijf Rotterdam
‘(…) Het Havenbedrijf is blij dat het eerste zeeschip in Rotterdam wordt gebunkerd met LNG (vloeibaar aardgas). Het Havenbedrijf streeft er naar om van de haven een belangrijke Europese LNG hub te maken en bevordert de transitie van stookolie naar de veel schonere LNG als brandstof voor de scheepvaart. Binnenschepen, coasters, veerboten en zwaar transport verlagen met LNG de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) tot 20 procent en die van stikstofoxide (NOx) tot 85 procent. Zwavel- en fijnstofemissies worden tot praktisch nul teruggebracht. Daarom stimuleert het Havenbedrijf het gebruik van LNG: (…) de kosten voor de schonere brandstof liggen hier circa 20 procent lager dan elders. (…)

Bunkering Ternsund
Eerst werd de temperatuur van de brandstofgastank ‘ingekoeld’; van omgevingstemperatuur naar bedrijfstemperatuur. Met behulp van stikstof werd in achttien uur de temperatuur teruggebracht van +20 °C naar -162 °C. Daarna is het feitelijke bunkeren met Shell LNG begonnen. Vrachtwagens rijden hiervoor tussen Eemhaven en de Gate terminal (eigendom van Vopak en de Gasunie) op de Maasvlakte. (…)’

Bronnen
Havenbedrijf Rotterdam, 9 augustus 2016: Splinternieuwe Ternsund bunkert als eerste zeeschip LNG in Rotterdam

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.