Foto: Babet Hogervorst

Rotterdamse oliedrukhuisjes omgetoverd tot kunstobjecten

Oliedrukhuisje van Tennet.

Op diverse plaatsen in Rotterdam en omgeving vormen verouderde oliedrukhuisjes het doelwit van vandalen. Ze worden er regelmatig beklad met graffiti, allesbehalve een fraaie aanblik voor de omwonenden. Ron van Rijt en Ivonne van Nieuwendijk besloten er wat aan te doen.

Hij is opzichter bij transmissienetbeheerder Tennet, zij is een lokale kunstenares. Het resultaat van hun samenwerking is een kunstwerk op het oliedrukhuisje bij het parkeerterrein aan de Bermweg in Capelle aan den IJssel. De komende maanden worden op dezelfde manier nog twee oliedrukhuisjes in de regio Rotterdam –bij het parkeerterrein van Diergaarde Blijdorp en aan de Prins Alexanderlaan in Capelle aan den IJssel– getransformeerd tot kunstobject. Tennet wil zo samen met de buurtbewoners zijn hoogspanningsinfrastructuur beter en mooier in de omgeving inpassen.

Oliedrukhuisjes zijn vertrouwde objecten in het westen van Nederland. Ondergrondse hoogspanningskabels uit de jaren dertig van de vorige eeuw werden op druk gehouden door olievaten. Deze vaten werden vervolgens gehuisvest in een huisje, het oliedrukhuisje dus.

Inspirerende omgeving

Van Nieuwendijk liet zich door de omgeving leiden om tot haar ontwerp te komen. Der erop afgebeelde honden zijn huisdieren van bewoners die voorbij wandelden, de hortensia’s staan in de tuin van een buurvrouw. Ook de tuinhuisjes van het nabije volkstuinencomplex komen terug in haar schildering.

Het oliedrukhuisje aan de Bermweg hoort bij de 150 kV-kabelverbinding van Krimpen naar Ommoord. Nadat de kunstenares klaar was stroomden de reacties binnen. Ron van Rijt: “De buurt reageert enthousiast. Het huisje staat naast een natuurgebied en de volkstuinenzone. Dagelijks passeren er heel veel mensen. Als Tennet kan je dan het verschil maken.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.