RTL Z: ‘Is de oliesector de nieuwe bankensector?’

29 januari 2016 – RTL Z vroeg zich gisteren af of de oliesector de nieuwe bankensector wordt: ‘Moeten we straks ook olielanden redden?’ Dit naar aanleiding van onder andere het nieuws dat olieland Azerbeidjan zij hand moet ophouden bij het IMF en de Wereldbank.

Uit het bericht van RTL Z (Z Today)
‘(…) Tijdens de crisis moesten wereldwijd banken door de staat worden gered. Met de lage olieprijs komen oliebedrijven en zelfs olieproducerende landen in de problemen. De kans wordt steeds groter dat de oliesector de volgende sector is die geholpen moet worden.
Azerbeidzjan kan zijn rekeningen niet meer betalen. De voormalige Sovjet-republiek, ingeklemd tussen Rusland en Iran, moet zijn hand ophouden bij het IMF en de Wereldbank. Er wordt gesproken over een noodlening van 4 miljard dollar voor Azerbeidzjan.
De oorzaak is de fors gedaalde olieprijs. Maar liefst 75 procent van de inkomsten van de staat komt uit olie en gas. (…)
Gevreesd moet worden dat het niet bij Azerbeidzjan zal blijven. Veel meer landen lijden onder de lage olieprijs. IMF en Deutsche Bank hebben berekend welke olieprijs landen nodig hebben om de overheidsbegroting dekkend te krijgen. Azerbeidzjan heeft een olieprijs van 76 dollar per vat nodig.

Voor Rusland is dat niet genoeg. Pas bij een olieprijs van 85 dollar komt er genoeg geld binnen. Voor Saoedi-Arabië is het nog erger: de olieprijs moet minstens 96 dollar zijn om de rekeningen te kunnen betalen. Voor het Zuid-Amerikaanse Venezuela is dat zelfs 111 dollar.

De olieprijs is nu 32 dollar per vat. Dat is dus een gat van miljarden per land. Wie weet moeten vertegenwoordigers van het IMF de komende tijd vaker op het vliegtuig stappen. (…)’

Bronnen
RTL Z, 28 januari 2016: Moeten we straks ook olielanden redden?

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.