Ruim 1 miljoen van Groningse schadevergoeding naar zonne-energie

19 augustus 2015 – Inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen, hebben 1,1 miljoen van hun schadevergoeding uitgegeven aan zonnepanelen en zonnecollectoren. Dat meldt Co2ntramine. 

Dat is 34 procent van het tot nu toe uitgekeerde bedrag.

Sinds november 2014 bestaat de tijdelijke regeling voor waardevermeerdering van woningen in het aardbevingsgebied in Groningen. Voor de periode van vijf jaar is 125 miljoen euro uitgetrokken. De eisen voor de subsidie:

  • Je moet in een van de 11 gemeenten (Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, Slochteren, De Marne, Bedum, Winsum, Hoogezand-Sappemeer of Menterwolde) wonnen.
  • Je moet minimaal € 1.000,- schade hebben als gevolg van NAM
  • Je moet de subsidie gebruiken om je huis zuiniger te maken of energie op te wekken

Waar wordt die subsidie voor gebruikt? Co2ntramine, een platform ter bevordering van duurzame energie in Noord-Nederland, vroeg de cijfers op bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) dat over de regeling gaat.

In totaal is er nu € 3.259.516 uitgekeerd. Het grootste deel, 34 procent, ging naar zonnepanelen en -collectoren, 22 procent werd gebruikt voor HR ++(+)glas en nog 10 procent ging naar een combiketel met hoog rendement.

Uit het bericht van Co2ntramine
‘(…) Helaas worden ‘zonnepanelen en zonnecollectoren’ (34% van totale uitgekeerde bedrag) op dit moment als één categorie vastgelegd bij SNN. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, en zonnecollectoren kunnen helpen bij het verwarmen van water voor de douche of de verwarming. Zonnepanelen hebben dus effect op je stroomrekening, terwijl zonnecollectoren effect hebben op de gasrekening (en dus op het werk van NAM).
SNN schat dat 60% tot 80% van de post ‘zonnepanelen en zonnecollectoren’ naar zonnepanelen gaat. Als die schatting klopt, gaat dus 20,4% tot 27,2% van het uitgekeerde bedrag naar elektriciteit en 72,8% tot 79,6% naar een besparing van gas. (…)
Het is moeilijk te zeggen of deze regeling ervoor zorgt dat we in Groningen meer investeren in groene energie en besparing dan de rest van Nederland. Want in de eerste helft van 2015 steeg de verkoop van zonnepanelen in heel Nederland ook met een indrukwekkende 70%.
Verder is niet te zeggen welk deel van de mensen die nu hun huis duurzamer maken met behulp van de regeling waardevermeerdering dat zonder de regeling niet ook hadden gedaan. Volgens Kram van SNN is de gemiddelde investering die mensen doen ongeveer het dubbele van het subsidiebedrag. Dus veel mensen krijgen € 4.000,- subsidie voor een investering van zo’n € 8.000,- in hun woning (…)’

Bronnen
Co2ntramine, 15 augustus 2015: Waaraan wordt de regeling waardevermeerdering uitgegeven?
Groene Courant, 18 augustus 2015: Ruim 1 miljoen Groningse schadevergoeding naar zonne-energie
Informatie over de tijdelijk regeling waardevermeerdering voor woningen (website SNN)

Lees ook
FluxEnergie, 13 augustus 2015: ‘Dit jaar 2 miljoen zonnepanelen erbij’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.