Ruim € 7 mln compensatie voor intrekken vergunning wind op zee

24 maart 2015 – Minister Kamp heeft bekend gemaakt dat hij € 7,35 mln aan schadevergoeding zal betalen voor het intrekken van reeds verleende vergunningen voor windparken op zee.

Kamp schreef dat de Tweede Kamer. De compensatie gaat naar de energiebedrijven Nuon, Eneco, RWE, Dong en Northland. Vorig jaar trok minister Kamp negen nog ongebruikte vergunningen voor windparken op zee in. De reden: concentratie en een strakkere sturing van EZ kan een flinke kostenbesparing opleveren.
Vooral Eneco was erg boos. Samen met het Japanse bedrijf Mitsubishi investeert het in windparken op de Noordzee. ‘Het niet mogen inzetten van bestaande vergunningen heeft een grote impact op de bereidheid van buitenlandse partijen om nog te investeren in Nederland’, zegt directeur public affairs Ron Wit van Eneco desgevraagd tegen Het Financieele Dagblad.
GroenLinks vond de maatregel ‘rieken naar onbehoorlijk bestuur’ en was bang er nog meer vertraging zou komen in de realisatie van de verduurzaming van de energievoorziening.
Vestas en Van Oord krijgen geen compensatie. Deze bedrijven werkten voor het Q4-project van Eneco. Omdat ze niet zelf de vergunninghouder waren, maar Eneco, wil Kamp deze bedrijven niet compenseren.

Bronnen
Brief minister Kamp aan de Tweede Kamer, 23 maart 2015: Kosten windenergie op zee (Kenmerk DGETM-ED/15033774)
Het Financieele Dagblad, 25 september 2014: Kamp neemt plannen windenergie op de schop (Registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.