Rusland bevestigt herkomst radioactief Ruthenium-106 boven Europa

Door NASA, Jan Rieke (color correction, borders and labels) - NASA World Wind screenshot (Landsat Global Mosaic visual layer), Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10208261

De Russische meteorologische dienst Rosgidromet bevestigt dat het eind september bij het plaatsje Argajasj 986 keer meer straling aangetroffen heeft dan normaal. Het gaat om het het radioactieve isotoop Ruthenium-106. Rosgidromet bevestigt daarmee metingen in Duitsland, Italië, Zwitserland en Oostenrijk en Frankrijk, die al vermoedden dat de aangetroffen isotoop uit de zuidelijke Oeral kwam. 

Begin november liet het Franse Instituut voor Radiologische Bescherming en Nucleaire Veiligheid (IRSN) al weten dat het Ruthenium-106 in de lucht boven Frankrijk had gemeten. Eind september was de radioactieve vervuiling al ontdekt in verschillende Europese plaatsen, stelt IRSN in haar bericht van 9 november, maar de vervuiling nam gestaag af, om inmiddels in heel Europa verdwenen te zijn. De overschrijding van de toegestane straling zou vooral gevaarlijk zijn voor mensen die op enkele tientallen kilometers van de bron wonen, of voedingsmiddelen uit dat gebied consumeren, en dan met name paddestoelen.

Rosatom ontkent

Het feit dat er behalve Ruthenium 106 geen andere radio-actieve stoffen vrijkwamen, wijst erop dat ze niet afkomstig zijn uit een kernreactor, concluderen de Fransen. Afgaande op de metingen in de rest van Europa, zou de bron ergens tussen de Oeral en de Wolga moeten liggen, waar de stof in de laatste week van september vrijgekomen moet zijn. Omdat er in deze periode ook geen rutheniumhoudende satellieten neergestort zijn, gaat het mogelijk om een plaats waar kernbrandstof gemaakt wordt. Zo ligt Argajasj dicht bij de nucleaire fabriek Majak, waar ten tijde van de Sovjet-Unie splijtstof voor atoomwapens werd geproduceerd, en nu een opwerkingsfabriek zou staan.

Majak kreeg in 1957 te maken met de op één na grootste kernramp in de geschiedenis, maar ontkent dat het iets met de huidige besmetting te maken heeft. Ook het Russische nucleaire bedrijf Rosatom zegt tussen 25 september en 7 oktober geen sporen van Ruthenium-106 aangetroffen te hebben.

Bronnen:

  • NRC, 21 november 2017, ‘Rusland bevestigt radioactieve wolk boven Europa’
  • ISRN.fr, 9 november 2017, ‘ Detection of ruthenium 106 in France and in Europe’

Beeld: NASA, Jan Rieke (color correction, borders and labels) – NASA World Wind screenshot (Landsat Global Mosaic visual layer), Publiek domein

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.