Rusland houdt vast aan exportmonopolie Gazprom

160704 GAZPROM gasleiding aanleg

4 juli 2016Rusland houdt vooralsnog vast aan het monopolie van Gazprom om gas te exporteren naar het buitenland. Het alleenrecht op export van het staatsoliebedrijf  staat wel onder druk, aldus Trouw, want concurrenten Rosneft en Novatek willen ook gas uitvoeren. 

Door de crisis is het gasverbruik in Rusland afgenomen en de overheid heeft de gasprijs bevroren. Daardoor is de wens van de onafhankelijke bedrijven Rosneft en Novatek om gas te mogen exporteren naar het Westen groter geworden. Maar de Russische energieminster Aleksandr Novak heeft laten weten het alleenrecht voor gasexport bij Gazprom te laten, aldus Trouw. De overheid is bang voor de concurrentie voor Gazprom op de buitenlandse gasmarkt en de mogelijke invloed daarvan op de Russische staatskas. Ook is er een politiek argument, aldus energiedeskundige Vjatsjeslav Koelagin.

Uit een bericht in Trouw
‘(…) In tegenstelling tot Novatek, Rosneft of Lukoil is Gazprom verplicht gas te leveren aan gebieden waar dat volstrekt onrendabel is, zoals de noordelijke Kaukasus en het Verre Oosten. Als de gasleveranties daar stokken, kan dat leiden tot sociale onrust. (…)’

Eerder werd wel het monopolie voor de uitvoer van LNG opgeheven.

Bron
Trouw, 4 juli 2016: Gazproms monopolie onder druk

Foto: Gazprom

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.