Rusland straft Turkije mogelijk ook met niet doorgaan gasleiding

Turkish Stream: Rusland straft Turkije mogelijk ook met niet doorgaan gasleiding

4 december 2015 – De spanningen tussen Rusland en Turkije kunnen ook de ‘Turkish Stream’ treffen. Rusland overweegt de plannen voor de Russisch-Turkse gasleiding voor jaren stil te leggen.

Er is nog geen besluit over genomen, maar Rusland heeft al wel kenbaar gemaakt het stilleggen van het Turkish Stream-project serieus te overwegen als één van de sancties wegens het neerhalen van een Russisch militair vliegtuig door Turkije. Daarnaast ontraadt de Russische regering Russische toeristen naar Turkije te gaan en wil het groente en fruit uit Turkije weren.
De ophouden (of wellicht geheel afzien) van de Turkish Stream zou voor Turkije een harde klap zijn. Het gas via die leiding zou voor een kwart voor Turks gebruik zijn en de rest voor doorvoer naar Europa. Met de aanleg is een bedrag van bijna $ 14 mrd gemoeid.

Nog maar een jaar geleden tekenden Gazprom en het Turkse bedrijf Botas een principe-overeenkomst over de aanleg van de pijplijn. In juni werden de contracten getekend voor het gebruik van de Turkse territoriale wateren.
Gazprom: ‘The offshore section of Turkish Stream will consist of four strings, each with a throughput capacity of 15.75 billion cubic meters. The gas pipeline will stretch for 660 kilometers within the existing corridor of South Stream and for 250 kilometers within a new corridor towards the European part of Turkey. Natural gas from the first gas pipeline string is expected to meet the growing demands of the Turkish market only.’
Er zijn overigens al contracten getekend met Servië voor de levering van gas via de Turkish Stream.

Voor zijn energie is Turkije sterk afhankelijk van Rusland: 55% van het gas en 30% van de olie komt uit Rusland.
Het FD ziet nog een dreiging voor Turkije: ‘Andere Russische tegenmaatregelen zouden kunnen draaien om de nog te bouwen nucleaire centrale Akkuyu nabij Mersin. Het gaat om de eerste Turkse kerncentrale, die door het Russische staatsbedrijf Rosatom wordt gebouwd.’

 

Bronnen
FD, 1 december 2015: Gaspijplijn op losse schroeven door Turks-Russische spanning (Registratie)
Gazprom, 22 juni 2015: Turkey issues permit on surveys for Turkish Stream
Kaart: Gazprom

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.