‘Russen wilden Amerikaans elektriciteitsnet hacken’

3 januari 2017Russische hackers hebben geprobeerd een elektriciteitsnet in de Verenigde Staten te hacken, aldus regeringsfunctionarissen tegenover de Amerikaanse media.

Op een computer van het nutsbedrijf Burlington Electric in de Amerikaanse staat Vermont is vorige week donderdag software gevonden die mogelijk afkomstig is van het hackers-collectief Grizzly Steppe, aldus Burlington Electric in een verklaring op zijn website. Dat is hetzelfde collectief dat eerder de Amerikaanse verkiezingen zou hebben proberen te beïnvloeden, aldus de NOS.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De Russen zouden toegang willen krijgen tot het elektriciteitsnet om aanslagen te kunnen plegen.
Senator Patrick Leahy van Vermont liet weten dat hij de zaak niet licht opvat. “Dit is een dreigement tegen onze staat. Hackers proberen ons elektriciteitsnet te ontmantelen, midden in de winter.” (…)’

Het is de hackers niet gelukt toegang te krijgen tot het computersysteem dat het elektriciteitsnet aanstuurt, benadrukt Burlington Electric. De computer waarin de vijandige software werd aangetroffen, was niet aangesloten op het netwerk. Ambtenaren laten in de Washington Post weten dat niet duidelijk is wanneer de software geïnstalleerd is, wat de intenties waren en of de computers van meer nutsbedrijven gehackt zijn. De overheid stelt een onderzoek in.

Vorige week besloot de VS 35 Russische diplomaten uit te zetten als reactie op vermoedens dat Rusland met hacks invloed wilde uitoefenen op de Amerikaanse verkiezingen.

Bronnen
Burlington Electric, brief op de homepage
NOS, 31 december 2016: ‘Russen wilden elektriciteitsnet VS hacken’
Washington Post, 31 december 2016: Russian operation hacked a Vermont utility, showing risk to U.S. electrical grid security, officials say

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.