Russische olieterminal in Rotterdam gaat niet door


16 juli 2015 – Het FD meldt dat de vestiging van een grote Russische olieterminal in de Rotterdamse Europoort definitief niet doorgaat. De Russische bedrijf kreeg de financiering niet rond.

Het zou een terminal worden voor de opslag van 3 miljoen kubieke meter olie uit Rusland. De olie (‘Oerol-olie’) zou via Rotterdam naar allerlei landen doorgevoerd worden. De terminal zou jaarlijks voor het gebruik van de grond (58 ha)  € 6 mln betalen en naar schatting zo’n € 22 mln aan havengelden.
Het FD: ‘De minimum looptijd van het contract was 28,5 jaar, zodat de gemiste inkomsten uitkomen op ruim €700 mln. Daartegenover staat dat HbR geen investering van €200 mln hoeft te doen voor de aanleg van havenfaciliteiten.’
Het FD wijt het niet doorgaan aan ‘de internationale geopolitieke relaties – de ruzie tussen Rusland en de EU – en in de interne politieke verhoudingen in Rusland’.

Persbericht Havenbedrijf Rotterdam
‘(…) Het vier jaar geleden gesloten contract tussen het Havenbedrijf en Shtandart TT bevat afspraken over de planning en de hoeveelheden ruwe olie en olieproducten die op de terminal overgeslagen zouden worden. Shtandart TT is recentelijk het gesprek aangegaan over de haalbaarheid van het project, wat heeft geleid tot de beslissing het gezamenlijke project te beëindigen.

Gelet op de dynamiek in de mondiale oliesector, inclusief die in Rusland, en ontwikkelingen in de overslag van olieproducten in Rotterdam, is het Havenbedrijf van mening dat het mogelijk is het terminal concept met een andere partij te ontwikkelen nu het terrein weer beschikbaar is. De overslag van minerale olieproducten lag het eerste halfjaar van 2015 meer dan 25% boven het niveau van vorig jaar. De belangrijkste reden hiervan is een toename van Russische stookolie die via Rotterdam naar het Verre Oosten is verscheept. De laatste tien jaar komt ongeveer 30% van de ruwe olie in Rotterdam uit Rusland. Het Havenbedrijf is ervan overtuigd dat de beëindiging van het contract met Shtandart geen effect zal hebben op de omvangrijke hoeveelheden ruwe olie en olieproducten die tussen Rusland en Rotterdam verscheept worden. (…)’

Bronnen
FD, 16 juli 2015: Russische olieterminal in Rotterdam gaat definitief niet door
Havenbedrijf Rotterdam, 16 juli 2015: Shtandart TT en Havenbedrijf Rotterdam beëindigen contract voor tank terminal

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.