Beeld: energieopwek.nl

Rustige oktober halveert Nederlandse productie windenergie

Windenergie Nederland oktober 23018.

De Nederlandse duurzame energieproductie moest het in oktober 2018 meer hebben van de zon dan van de wind. Door de rustige oktobermaand lag de productie uit zon en wind samen een kwart lager dan dezelfde maand een jaar geleden. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

De productie van zonnestroom lag twee keer zo hoog (250 Gigawattuur) dan in oktober vorig jaar (125 GWh). Dat kwam door de combinatie van zonnige dagen en de groei in aantal panelen. Door het rustige herfstweer halveerde de productie van windenergie op land bijna naar 472 GWh tegen 889 GWh een jaar eerder. Op zee ging de productie van windenergie minder achteruit. Daar daalde de productie van 444 naar 333 GWh.

De zon was daarmee in oktober goed voor bijna een kwart van de productie van wind- en zonnestroom samen. Vorig jaar was dit minder dan 10%.

Uitschieters

De uitschieters in windenergie waren groot. Op de topdag 23 oktober produceerden de windturbines in het Nederlandse deel van de Noordzee 67 GWh. Op 19 oktober was het de slechtste dag met slechts 3,36 GWh windenergie. De meest zonnige dag was op 5 oktober met 12,7 GWh gemiddeld. Op 26 oktober was het dieptepunt van de maand met 2,9 GWh zonnestroom. Omdat de dagen korter worden en de zon aan kracht verliest, daalt de productie van de panelen de komende maanden.

Energieopwek.nl is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met energietransitiecentrum Entrance, stroomnetbeheerder Tennet, gastransportnetbeheerder Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie uit zon, wind en biogas wordt opgewekt.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.