‘Rutte III: nieuwe klimaatwet, nieuw energieakkoord’

Tweede Kamer akkoord met ratificatie ‘Parijs’

Bronnen rond de formatie bevestigen dat de VVD coalitiepartners ChristenUnie en D66 tegemoet komt met een klimaatwet met juridisch afrekenbare milieudoelen, zoals het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Dat meldt dagblad Trouw. Afspraken daarvoor moeten in een nieuw energieakkoord worden vastgelegd. 

Het zou gaan om een afgezwakte versie van het voorstel dat de PvdA en GroenLinks eerder dit jaar indienden. De nieuwe coalitie zou het te ambitieus vinden om in 2030 55 procent minder CO2  te stoten dan in 1990, en zou zich beperken zich tot ‘iets minder dan de helft’. Afspraken tussen de formerende partijen bevatten geen uitgewerkt plan voor de totale CO2-reductie, stelt Trouw vrijdagochtend 6 oktober, daarvoor zou volgens de onderhandelaars een nieuw energieakkoord nodig zijn. Een aparte minister voor klimaat zou dit nieuwe energieakkoord moeten sluiten.

Isolatie huurwoningen, kilometerheffing

Eerder werd al bekend dat woningcorporaties die huurwoningen extra isoleren een korting op de verhuurdersheffing krijgen. Daarnaast zou het nieuwe kabinet voor een kilometerheffing kiezen waarbij vervuilende vrachtwagens het meest betalen. Wat de plannen zijn voor de toekomst van kolencentrales, het Gronings gas en milieubelastingen, is nog niet bekend.

Bronnen:

  • Trouw, 6 oktober 2017, ‘Rutte III legt klimaatdoel in wet vast’
  • NOS, 5 oktober 2017, ‘Lekken uit het geheime regeerakkoord: wat we al weten (en wat niet)’

Lees ook

Foto: TweedeKamer/COP21

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.