‘Rutte kan geschiedenis schrijven met herziening Energieakkoord’

25 augustus 2015 – Het kabinet Rutte 2 kan geschiedenis schrijven door het huidige Energieakkoord ingrijpend aan te passen, schrijven Willem Vermeend en Rick van der Ploeg in De Telegraaf.

De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg kregen dit weekend van De Telegraaf een volle pagina om uiteen te zetten waarom Rutte 2 ‘met de wind in de zeilen en een optimistisch gestemd Nederland op Prinsjesdag de eindspurt moet inzetten’. Ze verwachten dat Rutte 2 de hele rit kan uitzitten en daardoor tijd genoeg heeft om nog een aantal belangrijke maatregelen te nemen. Eén daarvan is een forse inhaalslag in het klimaat- en energiebeleid.

Uit de opiniebijdrage van Vermeend en Van der Ploeg in De Telegraaf
‘(…) In de eindsprint kan Rutte 2 geschiedenis schrijven door het huidige Energie Akkoord ingrijpend aan te passen aan nationale en internationale ontwikkelingen, zoals de kans op een lange periode van relatief lage prijzen voor fossiele brandstoffen. De kern van deze aanpassing moet zijn een veel hogere effectiviteit door meer inzet van nieuwe technologie en energiebesparing waarmee we bovendien onze groei kunnen stimuleren. Dat kan snel, want er liggen panklare voorstellen, zoals van de organisatie voor duurzaamheid en innovatie Urgenda. Deze week kreeg premier Rutte ook nog een brief, ondertekend door een groot aantal wetenschappers met als boodschap dat Nederland zich hard moet maken voor een ambitieuzer Europees energie- en klimaatbeleid en dat er voldoende instrumenten zijn om deze ambitie te realiseren, ook in eigen land. Er is geen enkel excuus voor het feit dat ons land bij dit beleid in de Europese achterhoede zit. Buurland Duitsland waar Merkel zich sterk maakt om kolencentrales uit te faseren laat zien hoe het wel kan.
Kortom, het kabinet is nog niet uitgeregeerd. Wij verwachten dan ook dat Mark Rutte de sprint gaat aantrekken (…)’.

 

Bronnen
De Telegraaf, 23 augustus 2015: Rutte 2 moet sprinten (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.