Ruud Koornstra eerste ‘Nationale Energiecommissaris’

Ruud Koornstra eerste ‘Nationale Energiecommissaris’ van Nederland

13 januari 2017Het burgerinitiatief dat het fenomeen ‘Energiecommissaris’ heeft ingesteld, heeft gisteren in Amsterdam de ondernemer Ruud Koornstra als eerste Nationale Energiecommissaris van Nederland geïnstalleerd.

Het fenomeen ‘energiecommissaris’ is ingesteld door (o.a.) het Amsterdamse debatcentrum Pakhuis De Zwijger, de energiebeweging Wij krijgen Kippen en NewNRG.nl. De initiatiefnemers hebben zich laten inspireren door de aanpak van de Watersnoodramp van 1953: ‘Nederland draaide de Watersnoodramp van 1953 om in het succes van de Deltawerken. De energietransitie vraagt ook om zo’n aanpak: van fossiel naar schoon in 2030. Daarom hebben we net als toen een commissaris en een commissie nodig, die er voor ons allemaal zijn en boven partijpolitiek staan. Wij hebben Ruud Koornstra alvast gevraagd om als kwartiermaker onze eerste Energiecommissaris te worden.’

Op weg naar een ‘officiële Rijks Energiecommissaris’

De initiatiefnemers hopen dat het burgerinitiatief uiteindelijk zal uitmonden in ‘een officiële Rijks Energiecommissie’.
De Energiecommissie wil de publieke opinie en de politiek beïnvloeden en vele lokale initiatieven elkaar laten versterken. In ieder geval wil de energiecommissie invloed proberen uit te oefenen op de totstandkoming van het regeerakkoord na de aanstaande verkiezingen. De Energiecommissie wil ‘een nagenoeg fossielvrij Nederland in 2030’.

Ruud Koornstra

Ruud Koornstra werd tijdens de Nationale Klimaattop vorig jaar oktober al voorgedragen voor de functie.
Hij is sinds november voorzitter van de duurzame ondernemersvereniging De Groene Zaak. Na een carrière als tv-producent hield hij zich bezig met groene stroom, led-verlichting en elektrisch vervoer. Hij staat op plaats 36 van de Duurzame 100 van Trouw.

Koornstra over zijn functie als Energiecommissaris in Het Parool:
‘(…) “De commissie is ingesteld tot en met 2030. Als Energiecommissaris zal ik ervoor moeten zorgen dat er een energietransitieplan komt en wordt uitgevoerd; samen met het bedrijfsleven, de wetenschap, de overheid, ngo’s, de burgers en onze eigen Energiecommissie. (…) Tien jaar na de eerste gaswinning had in de jaren zestig nagenoeg elk huishouden een gasaansluiting. Nu zou het minstens net zo snel moeten kunnen. De overgang naar duurzame energie zal zorgen voor meer werkgelegenheid en lagere kosten. Het is alleen geen populair onderwerp. Daarom wil ik zoveel mogelijk mensen inspireren en een plan aan de politieke partijen tonen.”

Koornstra over de energietransitie op de website van de Energiecommissie
‘(…) “Nederland schakelt van fossiele brandstof naar schone energie. Aan deze noodzaak zitten enorm veel grote voordelen verbonden – als we het nu in één keer aanpakken. De Energietransitie is technisch haalbaar en betaalbaar. Het is een enorm karwei en dat is goed, want veel werk betekent veel banen, opleidingen, innovaties. Het kost ook veel geld, we moeten investeren, maar dat geld is er. En we verdienen het terug. Met goedkope energie van eigen bodem. Als we de Energietransitie nu, daadkrachtig en met visie aanpakken, dan worden alle mensen er beter van. Iedereen kan meedoen aan deze nationale uitdaging. We worden onafhankelijk van fossiele energie uit instabiele regio’s. Het levert kansen, werk, kennis en innovatie op. En schone lucht, dat ook.”

Koornstra is ook columnist van De Telegraaf. In zijn column zegt hij over het initiatief
‘(…) Met het mandaat van het volk kunnen we de innovatiekracht van Nederland etaleren, de nationale economie en werkgelegenheid een boost geven en de energiekosten voor consumenten op termijn minimaliseren. Uw columnist is gevraagd de eerste Nationale Energiecommissaris te worden. Ik aanvaard die taak met trots. (…)’

Initiatief zoekt steun

Mensen die het initiatief Energiecommissie willen steunen kunnen dat kenbaar maken via de websitie www.energiecommissie.nl.  Op dit moment hebben 277 mensen hun handtekening gezet onder: ‘Ja, ik steun de Energiecommissie! Ik vind het belangrijk dat er snel een officiële Rijks Energiecommissie komt die de noodzakelijke energietransitie voor heel Nederland gaat organiseren.’

 Video over Nationale Klimaattop 26 oktober 2016 waar Koornstra werd gevraagd.
(Video van Wij Krijgen Kippen, lengte 2’21”)

Bronnen
Het Parool, 7 januari 2017: Van de week – Ruud Koornstra (via Blendle)
Debatcentrum De Zwijger, De Groene Reis door de Stad
De Telegraaf, 12 januari 2017: Energiecommissie (via Blendle)
Website Energiecommissie
Foto: Wij Krijgen Kippen (foto Co de Kruijff)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.