‘RWE/Essent pakt windboeren keihard aan’

13 april 2016 – Het Dagblad van het Noorden meldt dat RWE/Essent in het noorden van de provincie Groningen boeren aanpakt die windmolens van Nuon op hun land hebben.

Uit het bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) RWE/Essent sleept boeren in de Emmapolder bij Uithuizen, die ook windmolens van Nuon op hun land toestaan, snel voor de rechter.
In de Groningse polder voeren de twee energieconcerns een verbeten strijd om grondposities. RWE/Essent wil het huidige windpark daar uitbreiden en verderop ook nog een rij nieuwe turbines op de Waddenzeedijk zetten. Voor de boeren is het niet vanzelfsprekend dat alleen RWE/Essent windmolens mag zetten in andere delen van de Emmapolder. De landbouwers willen zelf kunnen bepalen met wie ze zaken doen en hebben afspraken gemaakt met Nuon.
Probleem is volgens RWE/Essent dat tussen de huidige en de geplande windparken van de twee energieconcerns te weinig ruimte zit. Als de landbouwers hun zin krijgen, zouden windturbines van Nuon straks behoorlijk wat wind kunnen afvangen van de molens die RWE/Essent in de toekomst op de Waddenzeedijk wil plaatsen.
Landbouwers in de Emmapolder bevestigen dat RWE/Essent er alles aan gelegen is te voorkomen dat zij zaken doen met Nuon. Ze vinden het onvoorstelbaar dat het concern hen de duimschroeven aandraait. De boeren hangt een stevige schadeclaim boven het hoofd als ze toch in zee gaan met Nuon. (…)’

Uit een ander bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Naar verluidt zou de schadeclaim kunnen oplopen tot enkele miljoenen euro per landbouwer. Onduidelijk is waar dat bedrag op is gebaseerd. Als zij de zaak verliezen, worden de boeren ook aangeslagen voor de proceskosten van 50.000 euro. RWE/Essent houdt vol dat met de boeren is afgesproken dat zij niet meewerken aan de komst van andere windparken in de nabije omgeving. Dat laatste wordt door de landbouwers betwist. De kans is groot dat zij hun poot stijf houden, waarna volgende maand een confrontatie wacht in de rechtszaal. De landbouwers die zich verzekerd hebben van zware juridische steun zijn niet van plan hun contracten met Nuon te verscheuren. (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 11 april 2016: RWE/Essent pakt windboeren keihard aan (via Blendle)
Dagblad van het Noorden, 12 april 2016: Grof geld in geding bij conflict boeren en RWE (via Blendle)
Foto: windmolens van RWE/Essent in Groningen (foto Essent/JBF Multi Media)

 

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.