Den Bosch breidt elektrisch openbaar vervoer uit

12 mei 2016 – Den Bosch breidt het aantal elektrische stadsbussen uit: er rijden nu zeven en binnen twee jaar komen er nog zeven bij. 

Uit een persbericht van de gemeente ‘s-Hertogenbosch
‘(…) Al sinds 2009 is de gemeente, samen met Arriva Nederland en Provincie Noord-Brabant, bezig met het testen van elektrisch openbaar vervoer. (…) Er worden 3 verschillende technieken geprobeerd:

  • Kleine elektrische busjes in de binnenstad
    In de binnenstad van ’s-Hertogenbosch rijden 3 elektrische busjes. Ze zijn klein en kunnen rijden in de historische straatjes van de stad. Deze bussen worden ’s nachts opgeladen.
  • Elektrische bus, geladen via inductie (Transferiumlijn 70) 
    De bus wordt draadloos geladen met inductie. Dit is hetzelfde principe als het laden van een elektrische tandenborstel. Voor de bushalte zit een laadstation in de weg. ’s Nachts laadt de bus in de remise (garage voor bussen), zodat de bus elke ochtend helemaal opgeladen vertrekt.
  • Elektrische bus, geladen met een pantograaf (Transferiumlijn 80) 
    De accu van de bus wordt bij transferiumhalte De Vliert opgeladen met een pantograaf, net als bij de tram of trein. Dit gebeurt tijdens het in- en uitstappen van de reizigers. Zo kan de bus de hele dag blijven rijden.

Koploper
De gemeente gebruikt de ervaringen om in 2018, 14 bussen in de dienstregeling te laten rijden. De afgelopen jaren is veel energie gestoken in het uitvoeren van technische pilots, waarin we verschillende technieken testen. Als gemeente ‘s-Hertogenbosch zijn we daardoor één van de koplopers als het gaat om elektrisch openbaar vervoer. En daar zijn we trots op. (…)’

 

Bronnen
Gemeente ‘s-Hertogenbosch, 9 mei 2016: ‘s-Hertogenbosch breidt elektrisch openbaar vervoer uit
Foto gemeente ‘s-Hertogenbosch

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.