Samsom wil Innovatiebank: ‘Nederland moet koploper energie worden’

18 september 2015Met name voor innovaties op energiegebied wil PvdA-leider Samsom een ‘Nederlandse Investeringsbank’. ‘Nederland moet koploper op het gebied van energie worden.’ Premier Rutte ziet er wel wat in.

Tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer over de begroting 2016 kwam PvdA-fractieleider Samsom met het voorstel voor een Nederlandse Innovatiebank, met name voor energie-innovaties. Terugkijkend op de afgelopen jaren constateerde Samsom dat Nederland heel veel energie-innovaties al heeft weten te ontwikkelen. Hij wil dat Nederland koploper wordt en blijft op dat terrein. Daarvoor moeten financiële middelen verzameld worden in de Nederlandse Innovatiebank. Die bank zou ook extra Europese middelen moeten kunnen aanboren.
Het idee sprak premier Rutte erg aan. ‘Het lijkt mij nu voor de hand te liggen om met de minister van Economische Zaken verder in gesprek te gaan over dit voorstel. Dan kan ook worden bezien bij welke bestaande initiatieven kan worden aangesloten om deze waar mogelijk verder te versterken.’

Bronnen
Tweede Kamer, plenaire verslagen, 17 september 2015: 3e vergadering

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.