Sancties VS en Chinese voorzichtigheid hinderen Russisch gasproject

28 augustus 2015 – Rusland heeft moeite de financiering rond te krijgen van het Yamal LNG project, een enorm gasproject in het Arctisch gebied. Amerikaanse sancties en Chinese voorzichtigheid maken het moeilijk fondsen te vinden.

Met het Yamal LNG project wil Poetin minder afhankelijk worden van gasconsumenten in het Westen, zo meldt de Wall Street Journal (WSJ). Door de gasexport naar China te vergroten en de banden met dat land te versterken. Maar het project wordt geplaagd door Amerikaanse sancties en Chinese voorzichtigheid.


Yamal LNG Project

Op het koude schiereiland Yamal wordt hard gewerkt aan het enorme project: boorplatforms om het gas uit de grond te halen (200 putten), een fabriek om het om te zetten naar LNG, een vliegveld voor de 10 duizend werknemers, drie LNG-treinen en een haven voor de zestien ijsbreker-tankers voor het vervoer van het gas. Dat gas gaat de ene helft van het jaar naar China, de andere helft van het jaar de andere kant op, naar Europa.

Uit een bericht van de Wall Street Journal
‘(…) Yamal LNG is planned to more than double Russia’s output of that form of fuel, eventually adding volumes equivalent to half of France’s yearly gas consumption. (…)’

Het Yamal LNG project is een samenwerking tussen het Russische Novatek (60%), het Franse oliebedrijf Total (20%) en China National Petroleum Corp. (CNPC, 20%).

Financiering
In totaal moet het project 27 miljard dollar kosten. De partners staken zelf zo’n 10 miljard in het project, stelt de WSJ op basis van bronnen bij de bedrijven. Poetin kwam het project vorig jaar tegemoet met 2,7 miljard dollar en gunstige fiscale regelingen. Met nog ruwweg 15 miljard dollar te verzamelen, stuit het project op problemen:

  • Amerikaanse sancties tegen Novatek en topman Gennady Timchenko: het bedrijf mag geen langdurige leningen in dollars aangaan;
  • Europa heeft geen sancties tegen het bedrijf of de topman, maar Europese banken zullen niet graag geld uitlenen en daarmee de VS tegen de haren in strijken;
  • CNPC en de Chinese Development Bank zeggen niets over fondsen uit China. Maar: China kampt met een terugvallende groei;
  • China heeft al contracten voor meer LNG dan het land de komende jaren zal gebruiken;
  • En China was al eerder terughoudend om geld in een Russisch olieveld en een pijpleiding te steken. In deze terughoudendheid lijkt volgende week verandering te komen, als Poetin tijdens een bezoek aan China een nog onbekende gasdeal met het land tekent.

Blijft over de Russische staatsbanken en garanties van internationale Export Credit Agencies. En verkoop: Novatek verkoopt 9,9 procent van zijn belang in het project aan een Chinese investeringsmaatschappij, aldus Russia Beyond the headlines.

Uit het bericht van de Wall Street Journal
‘(…) Talks to secure Yamal LNG’s financing are “challenging” but progressing well, said Mike Borrell, Total’s senior vice president of exploration and production for Europe and Central Asia. “I won’t speculate what might happen if we don’t get the financing because our expectation and all the work we’re doing is to ensure the funds are available by the end of the year,” he said. (…)’

Belangen
De Amerikaanse sanctie is een tegenvaller voor de ontwikkeling van LNG in Rusland, schrijft Russia beyond the headlines. Eerder deze maand breidde de VS de sancties voor de gasvelden bij Sakhalin uit naar het Yuzhno-veld. Dat veld zou gas gaan leveren voor de enige nu werkende LNG-fabriek, LNG Vladivostok.

De belangen om het Yamal LNG project te laten doorgaan zijn groot, zowel voor de partners (de contracten voor gaslevering in 2017 zijn al getekend) als voor Poetin. Een financiële deal zou laten zien dat de Westerse sancties beperkt invloed hebben op de Russische olie- en gasindustrie, aldus de Wall Street Journal. Dat Poetin er veel aan gelegen is om de banden met China aan te halen, blijkt wel uit zijn geplande bezoek volgende week aan het land. En hij lijkt succes te hebben: de Russische ambassadeur in China kondigde aan dat Poetin een grote gasdeal zal tekenen met China.

Bronnen
Wall Street Journal, 27 augustus 2015: Sanctions Bite Massive Gas Project in Russian Arctic (via Blendle)
Russia beyond the headlines, 27 augustus 2015: Chinese investors help Russia develop sanctions-hit gas plant
Total over het Yamal LNG project
Novatek over het Yamal LNG project

Zie ook
FluxEnergie, 28 augustus 2015: China sluit weer een grote gasdeal met Rusland
FluxEnergie, 17 augustus 2015: Plannen alliantie Shell-Gazprom in gevaar door sancties VS

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.