Sanering ‘nucleaire kerkhoven’ in België kost miljarden

Sanering ‘nucleaire kerkhoven’ in België kost miljarden

25 mei 2016Al bijna dertig jaar is men in België bezig met het opruimen van twee nucleaire faciliteiten, een opwerkingsfabriek en een studiecentrum. Het wegwerken van deze ‘nucleaire kerkhoven’ heeft al 1 miljard euro gekost, maar zal nog zeker 2 miljard euro méér vergen. 

Het gaat om de opwerkingsfabriek Eurochemic in Dessel, van 1966 tot 1974 een samenwerkingsverband van dertien Europese lidstaten van de OESO en om het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Voor beide instellingen is rond 1986 besloten tot ontmanteling en die operatie loopt nog steeds.

Uit een bericht van Het Laatste Nieuws
‘(…) De sanering (…) had eind 2014 al 1,018 miljard euro gekost. De nog uit te voeren saneringswerken zullen het kostenplaatje nog met 1,952 miljard euro opdrijven. Dat heeft Kamerlid Kristof Calvo (Groen) vernomen van Energieminister Marie Christine Marghem. “Dit is maar één voorbeeld van de kosten waarmee de nucleaire sector ons opzadelt”, aldus Calvo. “Het grote industriële avontuur dat in de jaren vijftig en zestig nog van een glorieuze nucleaire toekomst deed dromen, levert 50 jaar later vooral peperdure nucleaire kerkhoven op. In totaal zal de sanering (…) minstens drie miljard euro kosten.” Het groene parlementslid wijst erop dat die rekening vooral door de Belgische burger wordt be taald. Waar de elektriciteitsproducenten ongeveer 144 miljoen euro bijdroegen voor de sanering (…)  droeg de gewone burger via een heffing op zijn elektriciteitsfactuur in de periode van 2003 tot 2013 550 miljoen euro bij, of jaarlijks 55 miljoen euro. Voor de periode 2014-2018 stijgt die bijdrage op de elektriciteitsfactuur nog met 25 procent tot 69 miljoen euro per jaar. (…)’

Bronnen
HLN, 24 mei 2016: Sanering nucleaire kerkhoven in Mol en Dessel kost minstens 3 miljard euro
Foto: burgers uit Dessel worden geïnformeerd over de opruimwerkzaamheden bij het voormalige Eurochemic. (Foto Studie- en Overleggroep Radioactief Afval in Dessel, STORA)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.