Saoedi-Arabië en Rusland starten werkgroep voor stabilisering olieprijs

6 september 2016Rusland en Saoedi-Arabië zijn maandag tijdens de G20-top overeengekomen dat ze zich samen inspannen om de olieprijs te stabiliseren. Daartoe richten ze een werkgroep op die volgende maand voor het eerst bijeenkomt in Algiers. Een bevriezing van de olieproductie zit er (vooralsnog) niet in. 

Onder een prijsstabilisatie verstaat Rusland een olieprijs van tussen de 50 en 60 dollar per vat, aldus de Volkskrant. De Russische energieminister Alexander Novak stelde dat een bevriezing van de olieproductie in de toekomst nog mogelijk is.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) ‘Dat zou op het niveau moeten van een latere maand in dit jaar’, aldus Novak. De Russische president Poetin zei vrijdag al mee te willen werken aan een productiebeperking door de OPEC. (…)’

De Saoedi’s lijken minder enthousiast over bevriezing.

Uit een bericht van het FD
‘(…) Na het overleg met Rusland, zei de Saoedische olieminister Khalid Al-Falih dat ‘er nu geen noodzaak is tot bevriezing van de productie’, zo tekende Bloomberg op. Daarop leverden de olieprijzen het grootste deel van hun winsten weer in. (…)’

De olieprijs was hard gestegen tijdens het overleg tussen Rusland en Saoedi-Arabië, maar haalde niet de grens van 50 dollar per vat, aldus het FD.

Saoedi-Arabië (de grootste olieproducent in de Opec) en Rusland (de grootste buiten de Opec) zullen naar verwachting een sleutelrol spelen in de informele besprekingen van de Opec eind september in Algiers, aldus de Wall Street Journal. Daar zal een quotum voor de olieproductie weer ter sprake komen. Eerdere besprekingen over een bevriezing van de olieproductie mislukten in april.

Bronnen
Volkskrant, 5 september 2016: Olieprijs op drift na akkoord Rusland en Saoedi-Arabië
FD, 5 september 2016: Russisch-Saoedisch overleg brengt olieprijs in beweging
The Wall Street Journal, 5 september 2016: Saudi Arabia, Russia Agree to New Oil Pact, But No Output Freeze

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.