Schademeldingen beving Slochteren pas na 1 juli in behandeling

Schademeldingen beving Slochteren pas na 1 juli in behandeling

29 mei 2017Tot nu toe zijn er, na de aardbeving in Slochteren op zaterdagmiddag, 39 schademeldingen binnen bij het Centrum Veilig Wonen. Omdat het nieuwe schadeprotocol nog niet klaar is, neemt het CVW de meldingen pas na 1 juli in behandeling. 

Binnen drie uur na de beving meldde het CVW via twitter dat de schades gemeld konden worden, ook in het weekeinde.

Op zondagavond stond het aantal schademeldingen op 39. Deze meldingen worden geregistreerd, maar ze zullen niet in behandeling worden genomen tot 1 juli, aldus het CVW en de Nationaal Coördinator Groningen.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) ‘De NAM is op 31 maart uit het schadesysteem gestapt. Alle meldingen die sindsdien zijn gedaan, ook die na de aardbeving in Slochteren van zaterdag, worden geregistreerd en vanaf juli behandeld’, vervolgt [Boelens, woordvoerder Nationaal Coördinator Groningen].
Boelens heeft begrip voor boze reacties van mensen die geen vertrouwen hebben in de afhandeling, of mensen die het veel te lang vinden duren: ‘Ik kan me dat heel goed voorstellen, het gaat om je eigen thuis en dat raakt je persoonlijk. Dan wil je dat dat snel afgehandeld wordt. Alles is er dus ook op gericht om per 1 juli een nieuw schadeprotocol te hebben’, aldus de woordvoerster van Alders. (…)’

Het proces om tot een nieuw schadeprotocol te komen, verloopt moeizaam. Na een brief van minister Kamp, waarin het leek of de uitkomst van het overleg al vastlag, liepen de maatschappelijke organisaties weg uit het overleg. Inmiddels zijn het Groninger Gasberaad, de Groninger Bodem Beweging, de provincie en de twaalf aardbevingsgemeenten het eens over de uitgangspunten voor een nieuw schadeprotocol, aldus RTV Noord.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) roept op tot een debat in de Tweede Kamer.

Uit een ander bericht van RTV Noord
‘(…) ‘Het kan niet zo zijn dat het Centrum Veilig Wonen tot 1 juli niets doet. Je kunt schademeldingen niet maandenlang op een stapel leggen. Dan begin je al met een achterstand.’
Volgens Van Tongeren blijkt uit de reacties in Slochteren dat er inmiddels sprake is van ’totale gelatenheid’ na een nieuwe beving.
‘Het leven gaat door, alleen even kijken of er schade is. Zelf voel ik die onmacht ook. Elke keer als er goed nieuws is, volgt er weer een teleurstelling. Ik vind dat alle Nederlanders even veilig moeten kunnen wonen.’ (…)’

Bronnen
RTV Noord, 28 mei 2017: 39 schademeldingen na beving Slochteren
RTV Noord, 28 mei 2017: GroenLinks wil debat met Kamp: ‘Schades liggen maandenlang op een stapel’
RTV Noord, 28 mei 2017: Schademeldingen Slochteren worden na 1 juli behandeld
Dagblad van het Noorden, 27 mei 2017: Centrum Veilig Wonen neemt schades niet in behandeling
@GroenLiesbeth

Foto: Centrum Veilig Wonen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.