‘Schaliegas zal in Nederland weinig impact hebben’

22 juli 2015 – Als Nederland toch zou besluiten schaliegas te gaan winnen zal de impact daarvan op de energieproductie en op de schatkost zeer beperkt zijn. Dat stelt Rolf Heynen, auteur van het boek ‘Schaliegas in 1 uur en 43 minuten’.

Heynen schrijft dat in een bijdrage op EnergieOverheid.nl.
De komende vijf jaar zal Nederland geen schaliegasboringen toestaan. In december wil minister Kamp in zijn Energierapport 2015 een visie geven op het al dan niet winnen van schaliegas.
Maar als het toch een ‘ja’ wordt zal de impact volgens Heynen niet groot zijn.
Hoewel we niet weten hoeveel schaliegas er in de bodem zit (de schattingen lopen uiteen van 10 tot 500 miljard kuub) denkt minister Kamp dat het maximaal een waarde vertegenwoordigt van 30 tot 46 miljard euro.

Heynen in de bijdrage op EnergieOverheid
‘(…) Wanneer overgegaan wordt tot de winning van schaliegas uit de Nederlandse bodem, is de impact bij lange na niet zo groot als wat schaliegas voor de Verenigde Staten betekent. Volgens de Kamerbrief Schaliegas kan ‘de jaarlijkse productie van Nederlands schaliegas kan dan in piekjaren naar verwachting tussen de 8% en 50% van het jaarlijkse gasverbruik in Nederland dekken. (…) Schaliegas heeft daarmee een direct positief effect op de Nederlandse schatkist. Toch gaat het hier om een relatief kleine impact. Volgens minister Kamp kan jaarlijks tussen de 2 en 4 miljard kuub schaliegas gewonnen worden. Dat is goed voor 0,1% van de rijksbegroting. De kans dat schaliegaswinning in Nederland impact heeft op de gasprijs voor zowel consumenten als bedrijven lijkt uitgesloten. (…)’

Bronnen
EnergieOverheid, 21 juli 2015: Schaliegas: de economische belofte…
Zie ook:
FluxEnergie, 2 juli 2015: ‘Waarom Nederland toch schaliegas gaat winnen’
FluxEnergie, 10 juli 2015: Komende vijf jaar geen winning schaliegas

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.