40MW Floating PV Power Plant (PRNewsfoto/SUNGROW Power Supply Co., Ltd

Scheveningen krijgt eerste drijvende zonnecentrale op zee

40MW Floating PV Power Plant (PRNewsfoto/SUNGROW Power Supply Co., Ltd)

Een consortium van bedrijven en kennisinstellingen gaat 15 kilometer voor de kust van Scheveningen Nederlands eerste drijvende zonnecentrale op zee bouwen. De komende drie jaar beginnen ze met een proefproject met een oppervlakte van 2500 vierkante meter. 

De zonnecentrale op zee wordt gebouwd door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), onderzoeksinstituut TNO, Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), Universiteit Utrecht, Abu Dhabi National Energy Company (TAQA) en de initiatiefnemer, Oceans of Energy uit Leiden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat steunt het project met 1,4 miljoen euro.

Zon op zee

Het consortium hoopt in de toekomst meer drijvende zonneboerderijen tussen windmolens op de Noordzee aan te kunnen leggen, zodat in die gebieden nog meer duurzame energie kan worden opgewekt. Afgelopen jaar berekende een onderzoeksteam van de Stanford Universiteit al dat Nederland al haar energie uit hernieuwbare bronnen zou kunnen halen als het 6,4 procent van haar landoppervlak reserveert voor zon. Om dat te halen, adviseerden de onderzoekers, moeten we niet alleen kijken naar offshore wind, maar ook naar offshore zon.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het zoute zeewater kan helpen zulke zonne-installaties snel rendabel te maken. Het opwekken van zonne-energie op water heeft een gunstig effect op de energieopbrengst. Drijvende systemen zouden ongeveer 14 procent meer energie opleveren door de koeling van het water en de reflectie van het zonlicht.

Zoet of zout

Grootschalige drijvende zonneparken worden al gebruikt in landen als China en Japan. Afgelopen meI verbond Sungrow ’s werelds grootste drijvende zonnepark, 40MW, met het energienetwerk in Huainan, China. Ook Nederland heeft varianten, zoals de drijvende zonneparken in Tynaarlo en Zwolle. Het park voor de kust met Scheveningen moet uitwijzen of de drijvende zonneparken ook bestand zijn tegen de ruwe omstandigheden op zee.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.