Schotland test ’s werelds eerste drijvende windmolenpark

Batterij voor ’s werelds eerste drijvende windpark

Schotland is deze week begonnen met de aanleg van ’s wereld eerste drijvende windmolenpark. De vijf molens van het windmolenpark Hywind moeten eind dit jaar actief worden en ongeveer twintigduizend huishoudens van energie voorzien. Omdat drijvende windmolens ook op diepe wateren gebruikt kunnen worden, zouden de lessen van Hywind wereldwijd een enorm zeegebied voor het oogsten van windenergie kunnen ontsluiten. 

Met vijf windmolens die rechtopgehouden worden door een 78-meterslange kolom van ballast en drie kabels aan het zeebed, wordt Hywind het eerste drijvende windmolenpark te wereld. De allereerste drijvende windmolen staat op naam van Japan, dat vier jaar geleden een drijvende turbine voor de kust van Fukushima installeerde.

Statoil investeert 200 miljoen

De realisatie van het drijvende windmolenpark is mogelijk gemaakt door een financiering van 200 miljoen van het Noorse olieconcern Statoil. Irene Rummelhoff, Statoils directeur New Energy Solutions, gaf in The Guardian aan dat de technologie een enorm nieuw potentieel aan windenergie ontketent. “Het is bijna onuitputtelijk. Momenteel gaan we ervanuit dat drijvende windparken werken in waterdieoptes tussen 100 en 700 meter, maar ik denk dat we nog dieper dan dat kunnen gaan. Dat schept mogelijkheden voor oceanen die voorheen onbereikbaar waren.”

Ontsluiting diepe wateren voor offshore windenergie

Met haar ondiepe wateren bood de Noordzee al aantrekkelijke plaatsen voor offshore windmolenparken, maar met de drijvende technologie wordt windenergie van de zee ook bereikbaar voor landen met diepe kustwateren, zoals Noorwegen, de VS en Japan.  “Als je naar de kustlijnen over de hele wereld kijkt, zie je dat er maar een paar een voldoende groot oppervlakte hebben dat minder dan 40 meter diep is. Als zij offshore wind willen inzetten, moeten ze drijvende wind inzetten”, zegt Rummelhoff. Het Nederlandse bedrijf Kema houdt zich hier al mee bezig: het maakt deel uit van het Noorse DNV GL, dat bezig is met de ontwikkeling van drijvende windmolens.

Bronnen:

Trouw, 24 juli 2017, ‘Het eerste drijvende windmolenpark ter wereld verrijst voor de kust van Schotland’

The Guardian, 27 juni 2017, ‘World’s first floating windfarm to take shape off coast of Scotland’

Afbeelding: Statoil

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.