Schultz: ‘Vervoer van nucleair afval is veilig’

Schultz: ‘Vervoer van nucleair afval is veilig’

1 september 2016Het vervoer van twee radioactieve bronnen van de kernreactor in Petten naar COVRA, de opslag in Vlissingen, is ‘gerechtvaardigd en kan veilig plaatsvinden’. Dat stelt minister Schultz van Haegen in haar antwoord op kamervragen van Stientje van Veldhoven (D66).

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft toestemming gegeven om twee hoogradioactieve bronnen van Petten naar Vlissingen te vervoeren in andere containers dan gebruikelijk. D66-kamerlid Stientje van Veldhoven stelde op 23 augustus Kamervragen over dat transport en de vergunning. In haar antwoord op de vragen, verwijst minister Schultz naar de ANVS als verantwoordelijke instantie.

Uit het antwoord van minister Schultz van Haegen
‘(…) De transportveiligheid is zorgvuldig beoordeeld door de ANVS. Het  vervoer is gerechtvaardigd en kan veilig plaatsvinden.(…)’

De vergunning en de verpakking voldoen aan de vereisten van de Kernenergiewet en internationale vervoersregels, aldus de minister. Omdat de zogenoemde type B-verpakking niet voorhanden is, mogen de radioactieve bronnen daarom in een lichtere type A-verpakking worden vervoerd.

‘(…) De volgende veiligheidsbarrières zijn in dit geval aanwezig:

  1. Het radioactieve materiaal is ingekapseld. Het ontwerp van de inkapseling is zodanig dat de radioactieve stoffen bij een ongeval niet vrijkomen. Aan de hand van recent uitgevoerde controles heeft NRG aangetoond dat de ingekapselde bronnen intact zijn.
  2. Deze ingekapselde radioactieve bronnen bevinden zich in stevige omhullingen. Dit zijn respectievelijk een type B transportverpakking met verlopen certificaat ten behoeve van transport; voor de ingekapselde Americium/Beryllium bron en een loodcontainer van 1500 kilogram met een stalen mantel voor de Cesium bron.
  3. Ten slotte worden deze omhullingen in hun geheel verpakt in geschikte type A verpakkingen.

In plaats van de twee barrières (ingekapselde bronnen met geldige certificaten en type A transportverpakkingen) is er nu dus sprake van drie barrières. (…)’

Uit een bericht van Binnenlands Bestuur
‘(…) Daarbij wordt het transport begeleid door een apart escortvoertuig met een coördinerend stralingsdeskundige met geschikte meetapparatuur, geldt er een snelheidsbeperking en wordt alleen vervoer bij goede weersomstandigheden. Met de vergunning wordt verspreiding van radioactieve stoffen voorkomen, ook in geval van ongevallen, schrijft de minister. (…)’

Toen naar buiten kwam dat de ANVS een vergunning voor het vervoer van de radioactieve bronnen had afgegeven, ontstond onrust bij kamerleden en de Statenfractie van GroenLinks in Zeeland, aldus Binnenlands Bestuur. Stichting Laka waarschuwde voor het vervoer in ‘ongeschikte containers’ en Een Vandaag besteedde een uitzending aan de kwestie. De ANVS stelde in een schriftelijke reactie dat het vervoer wel degelijk veilig was.

Bronnen
Minister Schulz van Haegen, 30 augustus 2016: Antwoord op vragen van het lid Van Veldhoven over de verleende vergunning voor het vervoer van twee hoogradioactieve bronnen van NRG naar de COVRA en het bericht ‘Gevaarlijk nucleair afval wordt verkeerd vervoerd’
Binnenlands Bestuur, 31 augustus 2016: Minister: Transport nucleair afval is veilig
FluxEnergie, 23 augustus 2016: Laka: ‘Vervoer kernafval Petten in ongeschikte containers’

Foto: Opslag nucleair afval in COVRA, Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA).
Inzet: Melanie Schultz van Haegen (Rijksoverheid)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.