Shell: ‘CO2-opslag is cruciaal om klimaatverandering te stoppen’

Shell: 'CO2-opslag is cruciaal om klimaatverandering te stoppen'

8 januari 2016 – Shell-topman Van Beurden is CO2-opslag als een onmisbaar middel om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Maar het zal niet lukken zonder een ‘betrouwbaar politiek draagvlak’.

160108-VanBeurden2Shell-topman Ben van Beurden zegt dit in een interview in het nieuwste nummer van Shell Venster. Hij uit daarin ook zijn groter teleurstelling over het afblazen van de CCS-plannen door de Britse regering.

Uit het interview van Shell Venster
‘(…) Het Internationaal Energieagentschap stelt dat de technologie voor de opvang en opslag van CO2 (CCS) in 2050 een zesde van de vereiste emissiereducties voor zijn rekening kan nemen. Maar de ont­wikkeling van CCS blijkt traag te verlopen. Zal deze technologie ooit ten volle ­worden benut?
“Ook Shell ziet CCS als een cruciaal onderdeel van de oplossing voor klimaatverandering. In november hebben we in Canada een groot project voor CCS gelanceerd; het Quest-project, bedoeld om jaarlijks meer dan een miljoen ton CO2 veilig op te slaan. We wisselen het ontwerp en de processen van Quest met anderen uit om hen te helpen deze technologie in te zetten om de CO2-uitstoot van industriële faciliteiten in de hele wereld te reduceren. Maar net als bij de meeste koolstofarme technologieën is een krachtig en betrouwbaar politiek draagvlak nodig om deze techniek optimaal te benutten. Daarom was het zo’n enorme teleurstelling toen de Britse regering in november de plannen afblies voor hulp bij de financiering van een groot CCS-project in de Schotse plaats Peterhead. Ons Peterhead-project zou de eerste CCS-faciliteit ter wereld zijn die is aangesloten op een bestaande, gasgestookte energiecentrale. Groot-Brittannië zou hiermee een leidende rol hebben gespeeld in deze belangrijke technologie. Nu hebben we het plan moeten laten varen.
CCS kan de emissie van gasgestookte centrales met negentig procent terugdringen en zou een goedkopere manier zijn om de CO2-uitstoot te verminderen dan bijvoorbeeld offshore windenergie. Maar de hoge kosten van het ontwikkelen van deze innovatieve projecten vereisen een betrouwbaar politiek ­draagvlak. Daarom is wereldwijd dringend krachtig overheidsbeleid nodig dat een prijskaartje hangt aan de CO2-uitstoot. Effectieve koolstofheffingen vormen voor alle bedrijfstakken een sterke stimulans om hun emissies aanzienlijk te verminderen.
Iedereen wil een doeltreffende oplossing voor klimaat-verandering. Als je geld wilt steken in iets dat een groot verschil kan maken in het energievraagstuk en klimaatverandering kun je het maar het beste besteden aan iets dat het meeste rendement oplevert, toch?” (…)’

Bronnen
Shell Venster, 7 januari 2016: Geloofwaardig en cruciaal
Foto’s: Shell.
Bovenste foto: First Quest CO2 Injection Well. The Quest Project will be transporting CO2 from the Scotford Upgrader, near Edmonton, Alberta in Canada, through an 80 kilometer underground pipeline to between three to eight injection wells.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.