Shell: ‘Duurzaamheidsresolutie is schadelijk voor bedrijf’

Shell: ‘Duurzaamheidsresolutie is schadelijk voor bedrijf’

20 april 2017Shell raadt zijn aandeelhouders af om op de aandeelhoudersvergadering van 23 mei vóór de duuraamheidsresolutie van Follow This te stemmen. Follow This is teleurgesteld. ‘Shell laat kansen liggen.’

Uit de uitvoerige toelichting van Shell waarom een ‘ja’ tegen ‘Resolutie 21’ wordt afgeraden:
‘(…) [We] consider that Resolution 21 is not in the best interests of the Company and its shareholders as a whole and unanimously recommend that you vote against Resolution 21 given its detrimental impact on the Company.(…) Shell welcomes and strongly supports the Paris Agreement, and supports the aspiration of transitioning towards a net-zero emissions world by 2050. We will work together with governments and stakeholders towards meeting this aspiration and we commit to report on steps taken. (…) This resolution demonstrates fundamental misunderstanding of the necessary solutions to achieving the Paris goals. The resolution is unreasonable with regard to what the Company can be held accountable for and would be ineffective or even counterproductive. (…) We are already willing and able players in the energy transition in ways that are uniquely suited to our skills, reach and ambition – all with the ultimate objective of maintaining a sustainable business model. We aim to reduce the greenhouse gas intensity of our own operations over time. (…)’

Follow This: ‘Teleurgesteld. Shell laat kans liggen.’

Uit de reactie van Follow This
‘(…) “We zijn teleurgesteld dat het Shell-bestuur deze kans laat liggen,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. “Deze resolutie biedt Shell de kans om de steun van aandeelhouders te krijgen om leiderschap te nemen in de energietransitie.”
“Het is nu aan de aandeelhouders om Shell te bewegen om mee te doen aan het Klimaatakkoord van Parijs. We verwachten dat veel aandeelhouders voor de groene resolutie zullen stemmen, omdat hij naadloos aansluit bij hun beleggingsbeleid.”

Klimaatakkoord
De tekst van de groene Shell-resolutie luidt samengevat: “Aandeelhouders steunen Shell om de leiding te nemen in de energietransitie en verwachten lange-termijndoelen die aansluiten bij het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim beneden 2 graden Celsius.”

Steun grote beleggers
(…) Een aantal grote beleggers zoals Actiam, Blue Sky Group en Ecofi heeft al laten weten voor de resolutie te stemmen. MN noemt de resolutie een “fair ask” die aansluit bij zijn beleggingsbeleid. Eumedion, de belangenbehartiger van institutionele beleggers, schrijft in zijn position statement: “Leden van Eumedion sporen bedrijven aan om een overzicht te geven van hun inspanningen om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.” De leden van Eumedion vertegenwoordigen een kwart van de aandelen Shell.

Force for Good
Met een positief stemadvies had de onderneming zich ondubbelzinnig kunnen verbinden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Shell-CEO Ben van Beurden wil dat Shell weer gezien wordt als een ‘force for good’, een bedrijf dat een positieve bijdrage levert aan de samenleving.
“We geloven dat Shell een force for good kan zijn,” zegt Mark van Baal. “Shell heeft hiervoor de steun van zijn aandeelhouders nodig. Dat organiseren wij.”

Meer vertrouwen in Shell dan Shell zelf
(…) Shells belangrijkste tegenargument is dat de resolutie het bedrijf flexibiliteit ontneemt. De resolutie vraagt echter alleen om een stip op de horizon en geeft de onderneming alle flexibiliteit in het stellen en halen van doelen die leiden naar een klimaatneutrale wereld. (…) Shell schrijft dat het “een heldere strategie in een 2°C wereld” heeft. Aandeelhouders hebben recht op de details van deze strategie. Zoals Shell stelt, is het “uniek in het hebben van een bredere set van mogelijkheden dan elk ander bedrijf in de sector”. Follow This is het daarmee eens. Blijkbaar hebben wij meer vertrouwen in Shell dan Shell heeft in zichzelf. (…)’

Follow This

Follow This is een beweging van groene aandeelhouders Shell, die Shell steunt om de leiding te nemen in de energietransitie door zo veel mogelijk aandeelhouders te scharen achter de resolutie ‘Shareholders support Shell to take leadership in the energy transition’.

Bronnen
Shell, 20 april 2017: Notice of Annual General Meeting Royal Dutch Shell plc  (pdf, 20 pag.)
Follow This, persbericht, 20 april 2017: Shell verwerpt aandeelhouderssteun voor leiderschap in de energietransitie. Aandeelhouders nu aan zet.
Volledige tekst ‘Resolutie 21’ 
Foto: Mark van Baal, Follow This (links) en Ben van Beurden CEO Shell (foto Follow This)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.