Shell – Duurzame beloftes en de daadwerkelijke acties op een rij

Shell – Duurzame beloftes en de daadwerkelijke acties op een rij

23 mei 2017Milieudefensie begint vandaag de website ‘Shellwatch’ met een overzicht van ‘de duurzame beloftes van Shell versus de daadwerkelijke acties, van 1968 tot nu’. De site concludeert dat ‘de vele tientallen miljarden euro’s die het oliebedrijf investeert onverenigbaar zijn met het voornemen van het bedrijf om zich te houden aan het Parijsakkoord’.

Uit een persbericht van Milieudefensie
‘(…) Vandaag, op de dag van de aandeelhoudersvergadering van Shell, lanceert Milieudefensie het platform Shellwatch. In de vorm van een tijdlijn en geografische kaart biedt de site een overzicht van de duurzame beloftes van Shell versus de daadwerkelijke acties, van 1968 tot nu. Daarnaast plaatsen onderzoeksjournalisten en deskundigen analyses aan de hand van de beschikbare data op de website, ook kunnen bezoekers nieuwe informatie en suggesties aanleveren. De website is bedoeld als naslagwerk voor journalisten, onderzoekers en experts.

Shell en het klimaatakkoord
Op de website analyseert onderzoeksjournalist Han van der Wiel de laatste investeringen van Shell. Hij constateert dat de vele tientallen miljarden euro’s die het oliebedrijf investeert onverenigbaar zijn met het voornemen van het bedrijf om zich te houden aan het Parijsakkoord. De zoektocht naar fossiele bronnen, die Shell voortzet en opvoert, draagt eraan bij dat de CO2-uitstoot ver boven het koolstofbudget uitkomt, waarmee het klimaatakkoord wordt ondermijnd.
Over het handelen van Shell rond het klimaatakkoord wordt vandaag tijdens de aandeelhoudersvergadering gestemd. Follow This roept het oliebedrijf op de leiding te nemen in de energietransitie en zich daarbij te committeren aan het klimaatakkoord. Shell adviseert echter negatief over dit voorstel, omdat het ‘schadelijk voor het bedrijf’ zou zijn.

Overzicht van ruim honderd gegevens
Op de website staan meer dan honderd daden en woorden van Shell, onderverdeeld in categorieën als lobby, klimaat, milieuvervuiling en geldstromen. Deze gegevens zijn gebaseerd op nieuwsbronnen, onderzoeksrapporten van verschillende organisaties en jaarverslagen van Shell. Op dit moment zijn drie analyses te vinden van verschillende onderzoeksjournalisten: over de lobby van Shell, gas als transitie brandstof en bovengenoemd artikel over het klimaatakkoord. (…)’

 

Bronnen
Milieudefensie, 23 mei 2017: Platform Shellwatch geeft inzicht in woorden en daden van oliegigant
Website Shellwatch
Foto: Shell (opening Shell CO2-opslagproject Quest in 2015, links Shell CEO Ben van Beurden)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.