NAM-aardgaswinning-groningenveld1

Shell gelooft niet meer in Groningenveld

Tijdens de traditionele voorstelling van zijn kwartaalcijfers maakte Shell bekend dat het zijn investering in zijn 50%-dochter Nederlandse Aardoliemaatschappij (Nam) één klap boekhoudkundig volledig heeft afgeschreven. Daarmee bevestigt het energiebedrijf dat het zich neerlegt bij de door de regering afgekondigde afbouw van de exploitatie van aardgasveld Groningen tegen 2030.

Ondanks die afboeking –van 244 miljoen dollar– en een wat lagere omzet zagen de kwartaalcijfers er toch florissant uit. De kwartaalwinst bedraagt 5,3 miljard dollar, het hoogste cijfer sinds 2014 en 42% meer dan in het vorige eerste kwartaal. Deze piek dankt Shell in de eerste plaats aan de gestegen olie- en gasprijzen.

Vloeibaar aardgas

De afdeling Integrated Gas, met daarin de lng-activiteiten, verdubbelde haar winst tot 2,4 miljard dollar. De aardgasproductie lag van januari tot maart 2018 31% hoger dan in de eerste drie maanden van 2017. Dit is vooral te danken aan een toename van de productie uit de gasvelden Pearl GTL in Qatar en Gorgon in Australië. Er werd ook 9% meer aardgas omgezet in lng (vloeibaar aardgas). Door deze toename, ook weer vooral uit Pearl GTL en Gorgon kon Shell 17% meer lng verkopen dan tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar.

Oliegeur geen rozengeur

Upstream, dat instaat voor exploratie en exploitatie van aardolie, boekte een winst van 1,55 miljard dollar, bijna drie keer meer dan in het eerste kwartaal van 2017. Bij Downstream, die instaat voor raffinage en verkoop van olie- en petrochemische producten, maakten de winstcijfers de naam van de afdeling waar. Ze gingen met bijna een derde down, van 2,5 naar 1,7 miljard dollar. Maar de chemiefabrieken draaiden wel vlot. Doordat er minder geplande onderhoudsbeurten moesten plaatsvinden, verhoogde hun beschikbaarheid van 94 naar 97%.

Dekapitalisatie

Topman Ben van Beurden onderstreepte dat Shell zijn portefeuille verder blijft upgraden, door het starten van nieuwe projecten, het ontwikkelen van nieuwe activiteiten en het diversifiëren ervan. Hij bevestigde ook het voornemen om in de periode 2018-2020 voor minstens 25 miljard dollar eigen aandelen aan te kopen. Die dekapitalisatie, samen met de eerder besloten afschaffing van het keuzedividend (voor nieuwe aandelen) versterkt de financiële waarde van de (overblijvende) aandelen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.