via pixabay, CC0

Shell investeert in nieuwe olie uit oud Penguins-veld

via pixabay, CC0

Shell investeert in een nieuw productie- en opslagschip om naar olie en gas te boren in het Penguins-veld in het Britse deel van de Noordzee. Het is voor het eerst in bijna dertig jaar dat er een nieuwe, bemande installatie van Shell bijkomt in het noordelijke deel van de Noordzee. De hoge olieprijs maakt investeringen in olie en gas interessant. Tegelijkertijd investeert de oliegigant in Amerikaanse, Nederlandse en Afrikaanse zon. 

Vanuit het Penguins-veld tussen de Shetlandeilanden en de Noorse kust, stroomt nu olie en gas via onderzeese pijpleidingen naar het boorplatform Brent Charlie, een verouderde platform dat de productie binnenkort zal staken. Om het olieveld verder te ontginnen, moet Shell investeren in nieuwe infrastructuur.

Hoge olieprijs

Sinds 2002 ontwikkelen Shell en mede-eigenaar ExxonMobil het Penguins-veld dat in 1974 op 165 meter diepte werd ontdekt. Voor de herontwikkeling worden acht nieuwe putten geboord die verbonden zullen worden met het nieuwe productieschip. Dat moet ongeveer genoeg olie voor 45.000 vaten olie per dag kunnen produceren. Shell zegt dat het omslagpunt waarbij het aan de productie kan verdienen onder de 40 dollar per vat ligt.

De prijs ligt daar nu ver boven, en gaat naar verwachting verder stijgen. Op de laatste handelsdag van 2017 stond een vat Amerikaanse aardolie weer voor het eerst in tweeëneenhalf jaar boven de 60 dollar. Topman Ben van Beurden liet eerder dit jaar al weten dat Shell ook zal investeren in de productie van schaliegas uit reserves in de Verenigde Staten, Canada en Argentinië.

Olie en zon

De laatste jaren heeft de Brits-Nederlandse oliegigant een groot deel van de bezittingen afgestoten. Het is de bedoeling dat de resterende Noordzeevelden de komende tijd voor groei gaan zorgen, laat de directeur van Shell’s ruwe olie divisie weten.

Tegelijkertijd neemt het bedrijf in de Verenigde Staten een belang van 43,83 procent in Silicon Ranch, een ontwikkelaar en beheerder van zonneparken. Met de deal is een bedrag tussen de 193 miljoen en 217 miljoen dollar gemoeid. Samen met het Franse energiebedrijf Engie en de Zweedse investeerder Swedfund steekt het bovendien 20 miljoen dollar in het Indiase bedrijf Husk Power Systems, dat ministroomnetwerken op zonnestroom en biomassa bouwt in India en Tanzania.

Ook in Nederland is Shell actief met hernieuwbare energiebronnen. Zo kondigde het bedrijf afgelopen week aan dit jaar nog een zonnepark te bouwen om haar processen op het chemiecomplex Moerwijk van energie te voorzien. Daarnaast investeert de oliegigant in het Nederlandse bedrijf SolarNow, dat zonne-energiesystemen heeft in Oost-Afrika.

Foto: oil platform by 466654, via pixabay CC0

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.