Shell investeert in vliegers voor windenergie

14 december 2016Shell investeert, samen met Eon en Schlumberger, 5 miljoen pond in de Britse startup Kite Power Systems, dat vliegers ontwikkelt om windenergie mee te produceren. De vliegers kunnen een ‘game changer’ worden voor hernieuwbare energie, aldus een woordvoerder van Shell in de Financial Times. 

Geert van de Wouw van Shell Technology Ventures (STV) verwacht veel van de vliegertechnologie. In de Financial Times zegt hij: “Traditional wind power is less efficient because it requires a lot of steel infrastructure, of which only the tip of the blade is really harnessing energy.”

Voor de vliegers is veel minder materiaal nodig. In het ontwerp van KPS zitten twee grote vliegers, van zo’n 70 vierkante meter, met kabels vast aan een turbine op de grond. Als de ene stijgt, tot 450 meter, daalt de andere. De beweging van de vliegers laat een turbine draaien en zo elektriciteit opwekken. Naast KPS werken ook andere bedrijven aan soortgelijke concepten.

Met de investering van Shell, Eon en Schlumberger wil KPS een testopstelling van 500 kilowatt bouwen in Schotland. KPS wil zijn vliegersystemen in vijf tot zes jaar op de markt brengen, aldus de Financial Times. Dan moet het vermogen groter worden, namelijk 3 MW, aldus KPS.

Bronnen
Financial Times, 13 december 2016: Royal Dutch Shell invests in green power kite (registratie)
website Kite Power Solutions

Foto en video: Kite Power Solutions

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.